asseco murr

Vítejte v obrazech!

Paříž má novou turistickou atrakci kombinující umění a moderní technologie. Nové muzeum Atelier des Lumières, které bylo přebudováno ze staré továrny, umožňuje návštěvníkům unikátní zážitek: vstoupit přímo do známých obrazů slavných umělců.

 

Nová instituce, jejíž název znamená „Studio světel“, bude domovem monumentálních výstav. Atelier des Lumières mění pomocí moderních technologií zažité modely muzeí a obrazáren. Zatímco dosud si mohli návštěvníci obrazáren a galerií vystavené obrazy prohlížet jen z odstupu, případně za bezpečnostním sklem, nyní se panoramaticky projektovanými uměleckými díly mohou doslova procházet.
Společnosti Culturespaces, spravující památky, muzea, umělecká střediska a kulturní výstavy, která muzeum zřídila, využila moderní zobrazovací techniku, jež unikátním způsobem přibližuje svět zobrazený na slavných uměleckých dílech. V galerii je umístěno na 140 videoprojektorů promítajících obrazy na stěny, podlahu i strop, které umožňují lidem, aby se cítili, jako by byli přímo uvnitř příslušného uměleckého díla, jeho součástí. O tuto iluzi se kromě zmíněné videoprojekce (která obsáhne plochu od podlahy po strop o rozloze 3300 m2 a s výškou stěn 10 m) stará i dokonalé prostorové ozvučení.
Jako první si pro unikátní expozici zvolili organizátoři období vídeňské secese - návštěvníci tak mohou od 13. dubna do 31. listopadu letošního roku obdivovat známá díla Gustava Klimta a modernisty Friedensreicha Hundertwassera ze zcela nové perspektivy. Projekce vyobrazují díla obou vídeňských rodáků, která doprovází podmanivá hudba. „Digitální technologie používaná k tvůrčím procesům se stala impozantním prostředkem pro šíření informací a je schopna vytvářet vazby mezi obdobími, dynamiku, zesílit emoce a oslovit co největší publikum,“ uvedl ředitel Bruno Monneir ze společnosti Culturespaces.
Expozice, označovaná jako imerzivní digitální výstava (pojem imerze označuje: ponoření se do něčeho, pocit vtažení do určité situace, vnoření se do ní), tak návštěvníkům nabízí unikátní možnost doslova se ponořit do světa obrazů z nové perspektivy a ocitnout se v alternativní realitě.
Tuto technologii si organizace Culturespaces vyzkoušela už dříve ve středisku digitálního umění Carrières de Lumières v Les Baux-de-Provence, kde tyto digitální výstavy každoročně navštíví více než půl milionu lidí. Nyní přibyla další velkolepá digitální výstavní síň přímo v Paříži.

 
Publikováno: 8. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1580 článek mě zaujal 383
Zaujal Vás tento článek?
Ano