asseco Aimtec murr

Na obzoru létající taxi

Létající taxíky jsou nyní hitem u nejrůznějších společností a bylo tak jen otázkou času, kdy se do tohoto futuristického segmentu pustí i Uber. Jako partnera si nezvolil nikoho menšího než organizaci, jejíž renomé má v letectví opravdu váhu.

 
Na jaře uzavřela dohodu o spolupráci s americkou kosmickou agenturou NASA, aby prozkoumala koncept a technologie potřebné pro osobní a nákladní leteckou dopravu v městské oblasti. V rámci tohoto kontraktu bude sdílet s agenturou údaje související s cílem vytvořit do roku 2020 létající taxíky pro vývojový program NASA zaměřený na sektor tzv. městské letecké mobility (UAM - urban air mobility).
NASA s daty společnosti Uber využije své výzkumné zařízení na letišti Dallas-Fort Worth (DFW), aby simulovala malé letadlo pro přepravu cestujících při letu vzdušným prostorem DFW během nejvyššího letového provozu a analyzuje, zda tyto operace nemohou způsobit kolizi. Jde o již druhý projekt spolupráce Uberu s NASA - koncem loňského roku firmy spolupracovali na vývoji softwaru, který by mohl být použit k řízení létajících taxíků a fungoval by jako služby, jež Uber zpopularizoval v pozemním provozu. Uber na svém nedávném výročním setkání Elevate Summit prezentoval koncept nového prototypu elektrického létajícího taxíku se svislým vzletem a přistáním (eVTOL). Je navržený pro přepravu čtyř osob v hustém městském provozu. V počáteční fázi by měl být pilotován, ale výhledově létat v autonomním režimu.
 
Publikováno: 9. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1869 článek mě zaujal 391
Zaujal Vás tento článek?
Ano