asseco Aimtec murr

Hi-tech obrábění v hangáru

„Dynamické a HFC frézování“ byl název semináře, který uspořádal Dormer Pramet ve spolupráci s firmou AXA - CNC Stroje. Jeho náplní byly jak praktické ukázky na strojích AXA, tak prezentace zaměřené na produkty Dormer Pramet a jeho partnerů - firem Mag Centrum a Kluthe CR.

 

Seminář probíhal v netradičním prostředí - prostorách leteckého muzea a vzdělávacího centra Hangáru 3 na letišti Plzeň-Líně. Nebylo to však jen kvůli tomu, aby si účastníci akce mohli prohlédnout na vlastní oči často unikátní exponáty tamního leteckého muzea - nejen meziválečná, ale i poválečná letadla v letuschopném stavu - ale atmosféra letiště měla evokovat i zaměření semináře: segment leteckého průmyslu.
Hlavním tématem bylo představení technologií HFC frézování a dynamického (trochoidního) frézování. Jedná se o velmi produktivní postupy hrubovacího frézování s destičkovými resp. karbidovými monolitními frézami. Úspěšně se používají při hrubovacím frézování a frézování tvarových ploch, což jsou typické operace v leteckém průmyslu i při výrobě nástrojů a forem. Technologie vysokoposuvového i dynamického frézování jsou vhodné pro širokou paletu ušlechtilých materiálů používaných v leteckém průmyslu i v nástrojárnách.
V kontrastu k letecké historii byla na semináři představena moderní obráběcí CNC centra německé firmy AXA - CNC Stroje, která funguje na trhu už přes půl století. Na jejích obráběcích strojích byly předváděny ukázky obrábění s nástroji Dormer Pramet.

Jak na těžkoobrobitelné materiály
Součástí semináře bylo představení technologií řezání a frézování závitů v zušlechtěných a kalených ocelích. Účastníkům akce představil šumperský výrobce obráběcích nástrojů širokou nabídku utvařečů a materiálů pro soustružení korozivzdorných ocelí, žáruvzdorných a žárupevných slitin a kalených ocelí. Prezentace byly doplněny působivými videoukázkami.
Prakticky byly technologie frézování a výroby závitů předvedeny na materiálu Toolox 44, což je typický materiál velmi často používaný pro výrobu nástrojů i forem. Jde o speciální kalenou a temperovanou ocel s nominální tvrdostí 450 HB / 45HRC a vysokou houževnatostí 25-30 J.
Představení hrubovacích operací probíhalo na větším a výkonnějším stroji AXA VCC s upínacím kuželem ISO 50 a maximem 6000 ot./min. Pro hrubování vnitřní tvarové plochy technologií HFC byly použity nástroje 32E6R040M16-SBN10-C o průměru 32 mm se šesti zuby a vyměnitelné břitové destičky BNGX 10T308SR-M:8215.
Následovala operace zbytkového hrubování stejnou technologií, při níž byl použit nástroj 16E2R025M08-SBN10-C o průměru 16 mm se dvěma zuby a opět destičky BNGX 10T308SR-M:8215. Jako poslední z hrubovacích operací, hrubování vnějšího tvaru, mohli zákazníci vidět dynamické neboli trochoidní frézování za použití monolitní frézy se čtyřmi zuby S76610.0. Ta se vyznačuje nerovnoměrnou zubovou roztečí, nerovnoměrným stoupáním šroubovice a povlakem TiSiN.
Po vyhrubování následoval přesun k druhému, menšímu stroji AXA DBZ s kuželem ISO 40 a maximálními 15 000 ot/min. Na něm se představily nástroje pro předdokončovací operace, dokončování, vrtání, řezání závitů a frézování závitů. Jako první přišel na řadu nástroj s kulovým břitem o průměru 12 mm 12L2R035A12-SZP12 a vyměnitelné břitové destičky ZP 12ER-FM:M8310. Následovala dokončovací operace, při níž byl použit opět nástroj s kulovým břitem - tentokráte šlo však o typ ARAF o průměru 12 mm PPH-12/02-QC12-083HSCW - a vyměnitelná břitová destička PPH 1200-CL1:2003 pro dokončení vnitřní tvarové plochy. Po zhlédnutí všech frézovacích nástrojů si návštěvníci mohli porovnat na vnitřní tvarové ploše, jak vypadá povrch po hrubování, před dokončovací operací a po dokončení.
Závěrem praktických ukázek se návštěvníci seznámili s prezentací vrtání. Konkrétně bylo předvedeno vrtání otvorů 10,3 mm pro závit M12 s použitím monolitního karbidového vrtáku R45310.3 s vnitřním chlazením. Po odvrtání otvorů bylo nutné srazit hranu pro snazší navedení závitníku. Tuto operaci zvládl monolitní karbidový srážeč S74016.0. První polovina z vrtaných otvorů byla závitována klasickým řezáním za použití monolitního karbidového závitníku T200M12 do hloubky 20 mm, zatímco u druhé poloviny byla použita technologie frézování závitu s monolitní karbidovou frézou J2059.9x1.75, takže účastníci semináře získali možnost reálného porovnání možností (a výsledků) obou předváděných technologií.

Přesvědčivá síla magnetů  
Jednou z partnerských firem akce byla firma MAG Centrum, která je v ČR výhradním zástupcem italského výrobce magnetických systémů pro upínání a manipulaci, společnosti Tecnomagnete. Firma předváděla sílu magnetického upínání obráběného dílce při hrubovacích i dokončovacích operacích. Představily se ale i další dodávané systémy - magnetické upínání forem na tvářecí a vstřikovací lisy a systémy pro magnetickou manipulaci s břemeny. Do portfolia firmy patří i pantografické závitořezy Volumec, které MAG Centrum představilo na závěr. Více o firmě se dozvíte na stránkách www.magcentrum.cz.
Svou prezentací přispěla i společnost Kluthe CR, člen koncernu Kluthe se sídlem v německém Heidelbergu. Firma založená roku 1950 se zabývá vývojem a výrobou produktů v oblasti průmyslové chemie. Jedná se např. o chladicí kapaliny pro obrábění kovů, průmyslové lakování a chemické předúpravy povrchů, chromátování a antikorozní prostředky. V ČR firma působí přes 20 let a podrobnější informace o nabízených produktech a službách mohou i ti, kdo neměli možnost se zúčastnit plzeňského semináře, nalézt na www.hakufluid.cz.
Kromě cenných informací o obrábění náročných materiálů používaných v leteckém průmyslu a nástrojů a technologií k tomu využívaných si navíc někteří z účastníků akce mohli odnést skutečně nezapomenutelný zážitek. Organizátoři připravili na závěr každého dne semináře losování, při němž výherci získali možnost proletět se jedním z historických letadel. Věříme, že skloubení zajímavého odborně společenského programu, v těchto netradičních prostorách, bylo pro účastníky příjemným zážitkem.

Děkujeme všem za účast a těšíme se na další pracovní setkání a budoucí spolupráci.

Hana Ruprichová

 
Publikováno: 30. 8. 2018 | Počet zobrazení: 2306 článek mě zaujal 363
Zaujal Vás tento článek?
Ano