asseco Aimtec murr

Břitové destičky pro tvrdé soustružení

Vzhledem k tomu, že odvětví leteckého a kosmického průmyslu a dalších průmyslových odvětví stále vyvíjejí odolnější materiály, musí výrobci řezných nástrojů rovněž vyvíjet nové, vysoce výkonné nástroje pro řešení těchto materiálů.

 

Společnost Kennametal disponuje širokým sortimentem nákladově efektivních řezných nástrojů, pro které nejsou problémem ani ty nejobtížněji obrobitelné tvrzené oceli, superslitiny a tvrzené litiny. Nová soustružnická břitová destička KBH10 je nepovlakovaná PcBN, která nabízí výjimečnou odolnost proti opotřebení a velmi nízké řezné síly. Výrobce uvádí až dvojnásobnou životnost nástroje a zlepšenou kvalitu obrobených dílů.

Nejlepší z řady
Představená břitová destička KBH10 je novou sortou polykrystalického nitridu bóru (PcBN) pro tvrdé soustružení, byla navržena speciálně s ohledem na výzvy současného leteckého a kosmického průmyslu. Nové destičky doplňují stávající PcBN sorty KBH20 a KB5630, a poskytují extrémní odolnost proti opotřebení potřebnou pro soustružení kalených materiálů až do 65 HRC, s požadavkem na vysokou kvalita povrchu.
„Mnoho výrobců snižuje tolerance ložiskových čepů, kroužků, pístů, nábojů ozubených kol atd. Například rozměrové tolerance 4 μm nebo menší jsou stále běžnější, stejně jako požadavky na kvalitu povrchu lepší než Ra 0,4 μm. Tato nová sorta zaplňuje mezeru ve výběru pro takovéto zákazníky, kteří potřebují co nejvyšší životnost nástroje při dokončování takovýchto dílů,“ říká Helmut Gremer, senior engineer pro globální technologii obrábění v Kennametalu

Příklady
U nejmenovaného výrobce automobilů bylo dosaženo více než dvojnásobné životnosti nástroje. Šlo o zvýšení ze 150 na 300 kusů na břit při čelní operaci na vnitřním průměru 140 mm v legované oceli 5115 u náboje ložiska, jež bylo předtím tepelně zpracováno na 62 HRC. Jiný výrobce hnacích poloos náprav dosáhl podobných výsledků, když se životnost nástroje zvýšila z 250 na 450 ks na řeznou hranu při soustružení oceli UC1 (podobné jako S53) s tvrdostí 58 HRC na vertikálních revolverových soustruzích, přičemž byla trvale dodržována jakost povrchu 6 Rz.
V obou případech byly používány řezné rychlosti 180 m/min s hloubkou řezu průměrně 0,15 mm a posuvy v rozsahu od 0,22 do 0,32 mm/ot. Zákazníci ušetřili na břitových destičkách tisíce korun ročně v porovnání se stávajícími řešeními a současně snížili prostoje kvůli výměnám nástroje.

Jedinečná rovnováha
Složení substrátu KBH10 je zcela nové a bylo navrženo pro řezné rychlosti vyšší o 20 % při shodné nebo větší životnosti nástroje. Vývojáři Kennametalu byli schopni dosáhnout drsností povrchu Ra 0,2 a Rz 1 při trvalém dodržování výše uvedených tolerancí tvaru a rozměrů. „Hodí se na jemné dokončovací operace, přitom je i dostatečně houževnatá, aby zvládala lehká přerušení nebo proměnnou hloubku řezných operací,“ vysvětlil Helmut Gremer, a doplňuje: „Jelikož je snížen řezný tlak a tím i teplo, je tak rovněž redukováno vymílání a opotřebení hřbetu, což prodlužuje životnost nástroje. Dochází také k menšímu výskytu bílé vrstvy, která znesnadňuje mnoho operací obrábění tvrdých dílů.“
Unikátní úpravou řezné hrany bylo dosaženo dalšího zlepšení parametrů. Na rozdíl od tradičního honovaného parabolického rádia, který je aplikován na všech PcBN řezných nástrojích, vyvinul Kennametal speciální tvar, který přináší větší ostrost i lehkost řezu. Přitom je stále ještě dostatečně tuhý na to, aby odolával odporu tvrdého soustružení.
Břitová destička KBH10 dosahuje skvělé rovnováhy mezi odolností proti opotřebení, tvrdostí a ostrostí. Je dostupná v několika různých geometriích a úpravách řezné hrany, proto se stává spolehlivou volbou pro široký okruh výrobců pro náročné soustružnické aplikace.

/km/

 
Publikováno: 30. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1745 článek mě zaujal 349
Zaujal Vás tento článek?
Ano