asseco Aimtec murr

Vysokorychlostní obrábění hliníku

Na loňském veletrhu EMO představil Yamazaki Mazak výkonné horizontální obráběcí centrum s unikátním sklápěcím otočným stolem pro plynulé 5osé obrábění. Zkonstruováno bylo speciálně pro náročné obrábění hliníku, typické pro letecký průmysl.

 

Pod označením HCR-5000S umožňuje tento stroj velké změny zrychlení (extrémní od 0,8 do 1 G) a vysokou rychlost posuvu 60 m/min v osách X, Y a Z. Navíc s rychloposuvem 30-50 ot./min v osách A a C lze výrazně snížit délku výrobního cyklu. Technologie šnekového převodu s ložisky v osách A a C zajišťuje polohovací přesnost 0,0001. Vysoce pevné lineární válečkové vedení v osách X, Y, Z s nízkým třením umožňuje stroji různé druhy obrábění - od těžkého až po vysokorychlostní.
Standardně se obráběcí centrum dodává s výkonným frézovacím vřetenem (o výkonu 18,5 kW při 12 000 ot./min), které produkuje minimální vibrace při vysokých rychlostech a prodlužuje životnost nástrojů. Pro kontrolu jeho teploty slouží zabudovaný systém s cirkulací chladicího oleje (kolem ložisek a vřeteníku), který zabraňuje přehřátí vřetena. Jako opce je možné zvolit vřeteno s rychlostí 18 000 nebo až 30 000 ot./min.

Výjimečné vlastnosti
Sklápěcí otočný stůl o Ø 630 mm je jednou z výjimečných vlastností stroje HCR-5000S. Díky němu se odlišuje od ostatních modelů ve své třídě. Umožňuje mu práci s obrobky o Ø až 700 mm a hmotností 500 kg.
Další vlastností je rychlé a efektivní odstraňovaní třísek, jelikož při obrábění hliníku jich vzniká velké množství. Díky nové konstrukci základny stroje HCR-5000S a sklápěcího otočného stolu s výkyvem ramena v ose A (od -90° do 135°) je umožněno bezproblémové odstraňování velkého objemu třísek. Z trysek umístěných na skříni vřetena je během obrábění vytlačováno chladivo, které třísky splachuje do žlabu ve středu lože stroje, odkud je přebírá dopravník třísek.
Výhodou je také nastavitelná řídicí jednotka SmoothX CNC, kterou je možné naklopit do optimální polohy pro obsluhu.

/ig/

 
Publikováno: 30. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1528 článek mě zaujal 361
Zaujal Vás tento článek?
Ano