asseco Aimtec murr

Nové letecké materiály vyžadují nové řezné nástroje

V leteckém a kosmickém průmyslu, kde jsou klíčovými faktory vysoká pevnost, nízká hmotnost a odolnost proti korozi, splňují tyto požadavky zpravidla materiály, které požadované vlastnosti činí obtížně zpracovatelnými.

 
Řešení se snaží hledat i firmy na americkém kontinentu, který je domovskou lokalitou nejen pro Boeing, ale i řadu dalších výrobců letadel a jejich subdodavatelů. Novinka společnost Greenleaf se uplatňuje u řezných nástrojů pro letecký a kosmický průmysl a nese označení XSYTIN-1. Jde o novou fázově tvrzenou keramiku pro použití s obtížně zpracovatelnými materiály na bázi niklu a kobaltu.
Tyto řezné nástroje jsou konstruovány tak, aby mohly obrábět více materiálů než jakýkoli jiný keramický materiál. Jsou určeny k soustružení, frézování a drážkování nejobtížnějších materiálů, a to při extrémních rychlostech posuvu. „Vzhledem k tomu, že XSYTIN-1 je velice silný, dovoluje použít výrazně vyšší rychlosti posuvu, než jsou tradičně používány u keramiky. To znamená, že díky menšímu zahřívání je lépe předvídatelná životnost nástrojů," řekl Jan Andersson, globální ředitel technického týmu společnosti Greenleaf.
„Je to úplně jiný druh keramiky a první svého druhu v oboru. Výhodou je, že je neuvěřitelně silný. Pevnost v příčném zlomu je mnohem vyšší než keramická vlákna, která jsou obecně známá jako nejsilnější keramika," doplnil Jan Andersson. Jak zdůrazňuje, XSYTIN-1 je obzvláště užitečný při obrábění materiálů používaných k výrobě tryskových motorů, mají vysokou pevnost v tahu, která vykazuje vysoký stupeň namáhání na mikrogeometrii obráběného materiálu. Nový materiál je také tepelně stabilní, což brání tepelnému cyklu a následnému praskání během frézování.

Vrták typu W
Pro použití s materiály vyztuženými CFRP vyvinula kalifornská firma RobbJack vrták typu W s polykrystalickým diamantem. Nástroj řady PCD se speciálně tvarovaným zakončením sám o sobě není převratnou záležitostí, tyto nástroje se již pro kompozity používají, zvláštností ale je technologie opracování tohoto velmi tvrdého materiálu.  
„Jsme schopni upravovat diamant jako u karbidu broušením pomocí elektrického výboje. Jde o novou technologii, která dovoluje získat všechny výhody, jenž byly k dispozici u karbidu. V minulosti bylo nutné mít buď plochou rovinu diamantu, která byla spárována do karbidu, nebo vybrousit drážku, do které byl sintrován diamantový povlak. Nyní je možné vzít pevný hrot 100% polykrystalického diamantu a brousit ho, jako by šlo o karbid," řekl Mike MacArthur, viceprezident pro strojírenství.
 
Publikováno: 30. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1505 článek mě zaujal 351
Zaujal Vás tento článek?
Ano