asseco Aimtec murr

Nenápadní ve stínu slavných

Letecký průmysl si obvykle spojujeme s velkými firmami a slavnými značkami, ale v oboru úspěšně působí - a to i v ČR - řada menších lokálních firem, zaměřených na přesnou výrobu. Fungují jako subdodavatelé leteckých gigantů i menších výrobců, a dosahují stejné kvality jako špičky v odvětví - což je ostatně v tomto segmentu podmínkou.

 
Příkladem takovéto firmy může být rodinný podnik Tůma Aerospace, která se specializuje na obrábění kovů a výrobu komponent pro letecký průmysl a další odvětví. Rodinný podnik v Hromnicích u Plzně byl založen v roce 2006 partou nadšenců pro letectví v malé dílně u rodičovského domu. Byl splněným snem bratří Tomáše a Davida Tůmových, kteří nyní stojí v čele firmy. V roce 2013 měla firma už 12 zaměstnanců, větší prostory i nové stroje. O rok později zahájili stavbu nové výrobní haly, nicméně i tyto prostory začaly být brzy těsné, takže v roce 2016 přichází další rozšíření. Nyní firma o výrobní ploše 600 m2 poskytuje pracovní prostor pro čtyři desítky pracovníků, které zaměstnává.
„Dokážeme vyrobit téměř cokoli, co vás napadne“, hlásá slogan na webových stránkách firmy s tím, že její specialisté zajistí vše od konstrukčního řešení komponent podle požadavků zákazníka s přihlédnutím k dosažení maximální ekonomiky výroby. Navrhnou potřebnou výrobní technologii a tvorbu CNC programů, elektronických výkresů atd. Podle výkresové dokumentace pak vznikne prototyp - 3D model, který je následně ve spolupráci s klientem doladěn. Poté už může začít kompletní strojní výroba dílů až po provedení finální povrchové úpravy. Kromě výroby dílů zajišťuje firma i montáž sestav z vyrobených a nakoupených komponent (včetně speciálních komponent pro letecký průmysl).
Dnes už Tůma Aerospace dodává komponenty do interiérů letadel různých výrobců. Lze se s nimi setkat např. ve strojích Boeing, Airbus, v kuchyňkách do letadel od společnosti Zodiac Galleys Europe apod. Firma se však přes svůj název odkazující k leteckému průmyslu nezaměřuje výhradně na letadla, ale dodává i pro železniční průmysl nebo díly pro elektrické pohony a trakční motory pro plzeňskou Škodovku.
 
Publikováno: 30. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1608 článek mě zaujal 373
Zaujal Vás tento článek?
Ano