asseco Aimtec murr

Jaké úspory lze čekat od šroubového dmychadla?

Počátkem června měla hrstka novinářů možnost vidět zblízka provoz čistírny odpadních vod v Berouně, která je největším provozem společnosti VaK Beroun. Před rokem zde bylo instalováno nové zařízení - šroubové dmychadlo Atlas Copco.

 

V současnosti probíhá na ČOV Beroun rekonstrukce čerpací stanice a hrubého předčištění. Průběžně pokračuje celková modernizace čistírny, jak nám sdělil Ing. Jan Soukup, technolog společnosti Vodovody a kanalizace Beroun, a.s., který nás čistírnou provázel. Z dispečerské místnosti, kde kompletní vizualizace znázorňuje jednotlivé technologické celky čistírny, je řízen chod celého provozu.  
V dmychárně jsou umístěna dvě Rootsova dmychadla Lutos DT 90 / 302, která dříve pracovala ve střídavém provozu, tj. sto minut provzdušňovalo jedno a druhé v tu dobu stálo a opačně. Mezi roky 2012 a 2013 se ale zvýšilo zatížení ČOV, takže byl zaveden nový systém společného provzdušňování. Stávající dmychadla však měla při společném provozu vysoký příkon, a tak bylo nutno najít vhodné řešení. Společnost Atlas Copco, se kterou VaK Beroun spolupracuje, přišla s novinkou v podobě šroubového dmychadla. Stroj byl zapojen ke stávajícím dmychadlům Lutos. Šroubové dmychadlo pracuje na plný výkon a dmychadla Lutos řízené frekvenčními měniči jsou řízeny limitními hodnotami kyslíku. Výjimečně při deštích nebo v nočních hodinách se stává, že zásobu kyslíku, v souvislosti s poklesem přiváděného znečištění na přítok ČOV, dotuje pouze nové šroubové dmychadlo, které je pak řízeno svým frekvenčním měničem.
Výše zmíněné zařízení instalované na ČOV Beroun je šroubové objemové dmychadlo označení: ZS 37 + VSD, kde číslice značí výkon elektromotoru v kW. Výkonově je dmychadlo postavené na max. výkon 2000 m3/h při provozním přetlaku 0,55 baru. Předností těchto dmychadel je, že tlak lze nastavit až na 1,5 baru. Rozsah regulace je řádově 40 % směrem dolů a 10 % nahoru, což je další přednost šroubového dmychadla. Díky velkému rozsahu regulačních parametrů jsou šroubová dmychadla vhodná právě pro čistírny odpadních vod kvůli potřebě širokého rozsahu množství vzduchu.
„Stroj, který byl dodán s integrovaným měničem, je postaven na základnovém rámu, díky čemuž je umožněna dobrá manipulace vysokozdvižným vozíkem při instalaci a navíc se již nemusí zařízení na místě kotvit. Celková hmotnost šroubového dmychadla je 1562 kg," řekl Jiří Kříž, který má v Atlas Copco na starosti technologie pro vodohospodářské stavby a průmysl v nízkém tlaku.
Systém nízkotlakého šroubového dmychadla Atlas Copco a Rootsových dmychadel Lutos (v současnosti už jde o brend Atlas Copco) běží na ČOV v Berouně již rok, takže bylo možné podle výstupů zjistit konkrétní úspory. Jelikož úspora závisí na tlaku, tj. čím větší požadovaný tlak, tím větší úspora energie, jde oproti stávajícím dmychadlům v tomto případě o 11% úsporu. Přitom náklady na servis jsou srovnatelné s Rootsovými dmychadly.

Petr Kostolník

 
Publikováno: 30. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1546 článek mě zaujal 317
Zaujal Vás tento článek?
Ano