asseco Aimtec murr

Fotbal ve znamení hi-tech plastů

Začátek prázdnin byl ve znamení fotbalu, ale jen málo z těch, kteří sledovali šampionát v Rusku, ví o tom, jak významnou úlohu hrají ve sportu obecně plasty, fotbal nevyjímaje. Důkazem toho je ostatně i zmíněné mistrovství světa 2018.

 

Například moskevská fotbalová aréna Lužniky, v níž se hrála utkání přidělená do hlavního města Ruské federace, prošla rozsáhlou rekonstrukcí, aby vyhovovala požadavkům FIFA. Aréna získala nové zastřešení, které tvoří hi-tech  polykarbonátové vícevrstvé desky z materiálu Makrolon. Ten byl použit už při rekonstrukci stadionu pro světový pohár v roce 2015, kdy byla z tohoto vysoce technologického plastu vyrobena střešní krytina. Po letech použití panely vykazovaly jen stěží viditelné škrábance a mírnou ztrátu barvy, proto bylo rozhodnuto  použit tento high-tech produkt i pro nejnovější úpravu.
Asi 36 000 m čtverečních je pokryto 25 mm tenkou plochou tvořenou vícevrstvými pláty o rozměrech 1,2 x 9,8 m, jejichž tzv. X-struktura Makrolon multiwall zajišťuje vysokou stabilitu v různých typech počasí a odolává i vysokému zatížení sněhem až do 1 tuny na metr čtvereční. Výrobce dává záruku, že polykarbonátové desky budou chráněny před povětrnostními vlivy po dobu 25 let, díky novým přísadám a speciálnímu UV povlaku.
Materiál přináší také úsporu nákladů ve výši 40 až 45 % oproti konstrukci klasické prosklené střechy, polykarbonátové pláty mají oproti sklu také nižší hmotnost, což usnadňuje transport a zpracování. Lužniky nejsou prvním stadionem, kde našly polykarbonáty své uplatnění - pevné pláty z odolného plastu se již osvědčily ve výstavbě mnoha dalších rozsáhlých projektů, např. v Německu je řada nových nebo rekonstruovaných sportovních zařízení vybavena makrolonovými prvky.

Nová kulatá ikona
Plast je také základem samotné ikony šampionátu: fotbalového míče. Pro letošní Světový pohár FIFA byl vytvořen jako oficiální míč Adidas Telstar 18, který výrobce charakterizuje jako nejmodernější zápasový míč v dějinách Světového poháru.
Nejvnitřnější vrstvu míče představuje adhezní povlak, který spojuje textilní substrát s vrstvami nahoře. Nad ním je 1 mm tenká vrstva polyuretanové pěny tvořená miliony mikrokuliček naplněných plynem. Vzhledem k tomu, že tato pěna je vysoce elastická, po její deformaci od kopnutí se míč okamžitě vrátí do sférického tvaru, což zajistí optimální dráhu letu. Vnější povrch se pak skládá ze dvou kompaktních vrstev polyuretanu různých tlouštěk, které zajišťují vynikající odolnost vůči vnějším vlivům, oděru a vysokou elasticitu míče.
Na jeho vývoji a výrobě spolupracovaly firmy Arlanxeo a Adidas a výsledkem je tzv.  biologický míč obsahující bioelastomer Keltan Eco společnosti Arlanxeo, jednoho z předních světových dodavatelů syntetického kaučuku. Pryžový kaučuk EPDM (etylen-propylen-dienový monomer Keltan Eco 6950), který má podle výrobce osvědčené kvalitativní vlastnosti jako EPDM kaučuk vyrobený z fosilních surovin, je základnou pro vrstvu porézní pryže přímo pod vnějším krytem míče Telstar 18. Slouží jako tvarovatelný polštář pro míč a podporuje optimální odrazivost během hry. Materiály používané v této vrstvě musí splňovat přísné požadavky na hustotu, tvrdost a hmotnost, a musí prokázat také dobrou zpracovatelnost. Nejdůležitější výkonnostní charakteristikou je však elasticita a odolnost vrstvy.
„Chtěli jsme vytvořit nový fotbalový míč pomocí vysoce kvalitních materiálů, které mají působivé výkonnostní charakteristiky a jsou také udržitelné," řekl Stefan Bichler, projektový manažer fotbalových operací společnosti Adidas.
„Telstar 18 využívá nejnovější vývoj v textiliích potažených polyuretanem, což mu dává optimální ovladatelnost, skvělé letové vlastnosti a vynikající odolnost proti vodě. Jeho vnější plášť s vrstvami materiálu Impranil a pojiva Dispercoll z něj činí high-tech sportovní výbavu světelné roky před šitými koženými balóny, s kterými jsem hrál jako kluk," řekl Thomas Michelis, vedoucí společnosti Covestro Textile Coatings EMLA, která novodobý fotbalový zázrak vyrobila.

Bio EPDM kaučuk pro sport i automobily
Keltan Eco, použitý v oficiálním míči fotbalového šampionátu 2018 je první EPDM kaučuk na bázi bioethylenu z cukrové třtiny. Podle obsahu etylenu v příslušném druhu kaučuku je podíl materiálu na bázi bioproduktu 50 až 70 %. Adidas Keltan Eco 6950 se vyznačuje amorfní strukturou a vysokou hustotou zesítění, což zajišťuje dobré vlastnosti při nízkých teplotách a splňuje požadavky na co nejlepší elasticitu.
V současné době je k dispozici 6 různých typů pryže Keltan Eco, které nacházejí uplatnění nejen v průmyslu sportovních potřeb, jako jsou umělé trávníky a atletické dráhy, ale třeba i v automobilovém průmyslu, kde se používá např. v profilech těsnění karoserie, okenních profilů nebo těsnění.

 
Publikováno: 30. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1443 článek mě zaujal 352
Zaujal Vás tento článek?
Ano