asseco Aimtec murr

Pozoruhodné mikroskopické lasery

Mezinárodní tým vědců Lawrence Berkeley Lab na americké univerzitě Berkeley vyvinul „mikrolasery", které jsou menší než červené krvinky. Objev publikovaný v červnovém vydání Nature Nanotechnology otevírá možnost zobrazování nebo ovládání biologické aktivity infračerveným světlem a pro výrobu světelných počítačových čipů.

 

Tyto mikrolasery, které převádějí infračervené záření na světlo vyšších frekvencí, patří mezi nejmenší nepřetržitě emitující lasery svého druhu, které byly kdy vytvořeny. Mohou dlouhodobě a stabilně emitovat světlo.
Unikátní vlastnosti těchto laserů byly objeveny náhodně, když výzkumníci zkoumali potenciál polymerních (plastových) perliček složených z průsvitné látky, známé jako koloid, používané při zobrazování mozku. Vědci zjistili, že polymerní perličky o Ø 5 µm smíchané s exotickými nanočásticemi (natrium-fluorid yttritý s infúzí thulia, prvku ze skupiny kovů známých jako lanthanoidy) mohou při vystavení infračervenému světlu spolehlivě vyzařovat jasné světlo na specifických vlnových délkách. Úprava umožňuje odrazit světlo kolem vnitřního povrchu korálku, což vytváří kolize, které mohou opakovaně zesilovat světlo - jde to podobný proces jako efekt „šeptající galerie", známý už z historických staveb, který umožňuje slyšet tichý zvuk v obrovském prostoru se správnou akustikou.
Dokonce i v hrubém stavu mohou „perličkové lasery“ pracovat nepřetržitě nejméně po dobu 5 hodin, i když jsou ponořeny do biologických tekutin, jako je krevní sérum nebo do jiného nedotčeného prostředí. Navíc se ani rychle neopotřebovávají -výzkumníci zjistili, že korálky „vytažené z police" jsou schopné i po měsících později fungovat jako lasery. A pokud je potřeba lasery přesměrovat, je k tomu možné použít stejné infračervené světlo, které by bylo použito pro jejich vybuzení.
Pro praktické využití bude potřeba ještě precizní nastavení procesu. Vědci se ale stále zabývají tím, jak mohou vyladit prvky nanočástic a upravit samotné perličky pro optimalizaci výkonu i pro určení laserového světla, které získají. Důsledky by ale mohly mít dalekosáhlý význam např. v možnostech využití pro řízení neuronové aktivity, jež by mohla pomoci při onemocnění mozku, pro senzorovou techniku, která detekuje chemické a environmentální změny, nebo pro vývoj nové generace optických čipů.

Kamil Pittner

 

 

 
Publikováno: 1. 9. 2018 | Počet zobrazení: 1415 článek mě zaujal 324
Zaujal Vás tento článek?
Ano