asseco Aimtec murr

Unikátní proces „obalování“ věcí nanopovlakem

Světově unikátní mikrovlnný plazmový systém umožňuje za nízkých teplot nanášet vrstvy nanomateriálů na velké plochy i 3D objekty.

 
Plně modulární mikrovlnný systém, který vznikl ve spolupráci Fyzikálního ústavu AV ČR a firmy SVCS Process Innovation za podpory Technologické agentury ČR, dokáže s využitím vysoké hustoty plazmatu z plynné fáze za přítomnosti nízkoteplotního plazmatu s vysokým stupněm ionizace nanášet tenké vrstvy nanomateriálů (včetně těch, které se standardními technologiemi dají jen obtížně vyrobit). Celý proces je vysoce spolehlivý a dlouhodobě stabilní. Navíc probíhá za nízkých teplot, což dovoluje deponovat vrstvy i na plastové substráty. Vyvinuté technologie jsou proto velmi slibné pro celou řadu oblastí od antimikrobiálních povrchů, fotokatalýzy, elektrochemických senzorů a elektronických prvků přes samočisticí vrstvy, fotovoltaický průmysl či medicínu až po technologie přímého solárního štěpení vody, optické aplikace nebo tvorbu specifických nanovrstev.

Podle dr. Zdeňka Hubičky, vedoucího oddělení nízkoteplotního plazmatu FÚ AV ČR, museli vědci při vývoji nového systému překonat mnohé překážky. „Bylo nutné najít nové uspořádání tryskového mikrovlnného výboje, který lze efektivně implementovat do vysokovakuového depozičního systému, překonat problémy s nestabilitami plazmatu, jeho diagnostikou a s udržením jeho vysoké hustoty i v čistě molekulárních plynech,“ vysvětluje Zdeněk Hubička. To se nakonec podařilo, a v současnosti je systém využíván pro základní výzkum depozice nových polovodivých materiálů, např. pro solární rozklad vody a pro výzkum postupů depozice ultratenkých vrstev na nanostrukturované povrchy či nanotrubice. Vědci již testují využití této technologie pro nanášení nových materiálů určených ke speciálním aplikacím.
 
Publikováno: 1. 9. 2018 | Počet zobrazení: 1238 článek mě zaujal 303
Zaujal Vás tento článek?
Ano