asseco Aimtec murr

Pomůže technologická novinka alergikům?

Belgická inovace v oblasti textilního zpracování může znamenat průlom pro redukci alergií z domácích zvířat. Firma Devan uvádí na trh přirozené technologie umožňující zredukovat kočičí a psí alergeny v domácnostech.

 

Máte doma pejska nebo kočičku? Pokud ano je poměrně vysoká pravděpodobnost, že tím zásobíte svou domácnost i nežádoucími „doplňky“, které mohou vyvolávat u citlivých osob zdravotní problémy v podobě alergií. Což byl až dosud značný problém mnoha chovatelů domácích zvířat. Nyní je však na obzoru řešení, které by mělo pomoci domácnosti zvířecích alergenů zbavit.
Belgická firma Devan Chemicals představila technologii, která umožňuje, aby textil neobsahoval alergeny, jež mohou mít kočky a psi. Během posledních několika desetiletí se domácí zvířata vyšplhala po společenském žebříčku a přestěhovala se na pozici dalších členů rodiny. V Evropě má zvíře více než 30 % domácností a ČR patří k nejpočetnějším vlastníkům psů a koček vůbec. Podle výzkumu GFK z roku 2016 má čtyřnohého miláčka více než polovina českých domácností, což je v evropském měřítku opravdu unikát. Ačkoli údaje nejsou jednoznačné, vědci se domnívají, že tento stále těsnější kontakt mezi lidmi a domácími zvířaty a výsledné vyšší expozice alergenů, jimž jsou lidé vystaveni, mohou být důvodem, že narůstá počet alergií.

Naděje jménem Purissimo
Tento trend se snaží zvrátit výzkumníci firmy Devan s řešením Purissimo v podobě speciálního roztoku založeného na probiotice. Jde o technologii, která byla inspirována zkušenostmi s přípravkem Purotex, velmi úspěšně snižujícím alergeny, který se používá již více než deset let v oblasti lůžkovin. S výrazným snížením populace roztočů v domácím prachu o více než 99 % se Purotex ukázal i jako účinná preventivní strategie pro snižování alergických onemocnění spojených s těmito nežádoucími obyvateli našich domovů.
Alergie se však bohužel neomezují jen na lůžka a roztoče žijící v domácím prachu, a tak inženýři firmy Devan začali zkoumat, co lze dále udělat pro snížení zdravotních problémů souvisejících s alergickými reakcemi. Po měsících testování společnost přišla s řešením eliminace alergií vyvolané domácími zvířaty, jako jsou kočky (alergie na kočky Fel d 1) a psy (alergen s označením f 1). Výsledky testů prokázaly až 92,8% snížení množství alergenu Fel d1 v kočičích chlupech nalezených u ošetřených vzorků.

Probiotika: bakterie v našich službách
Vzhledem k tomu, že technologie je založena na probiotických bakteriích, je tedy zcela přirozená. Nejprve jsou neaktivní bakterie zapouzdřeny do mikrokapslí, které jsou následně integrovány do textilií. Když je tkanina vystavena tření, mikrokapsle se otevřou a uvolní spóry, které absorbují vlhkost, a jsou pak přeměněny na probiotické bakterie, jež začnou konzumovat organickou látku, která obsahuje různé alergeny způsobující alergické reakce a astma.
Vzhledem k tomu, že alergeny se nacházejí i v domácnostech, kde nejsou žádná domácí zvířata (kvůli rozptýlení adherencí k textilním povrchům, jako jsou oděvy a boty), mohlo by být řešení belgické firmy použito také k ošetření domácích textilií, jako jsou koberce, závěsy, čalounické látky atd., ale také ve veřejných prostorech, jako jsou školy, nemocnice, knihovny apod. Výsledkem je čisté prostředí bez alergenů.

 
Publikováno: 1. 9. 2018 | Počet zobrazení: 1439 článek mě zaujal 339
Zaujal Vás tento článek?
Ano