asseco Aimtec murr

Vzduch, který dokáže zahnat žízeň

Ježíš Kristus dokázal měnit vodu na víno a podobný zázrak umožňuje technologie, kterou hodlají využívat Spojené arabské emiráty, jen s tím rozdílem, že místo konverze voda/víno bude dodávat vodu. Technologie bude nasazena v Dubaji a pouštní impérium bude zásobovat pitnou vodou ze vzduchu.

 

Technologie, která přeměňuje vzduch ve vodu, je produktem britské společnosti Varegon Water Solutions a představuje cenově příznivý, udržitelný zdroj mineralizované pitné vody. Je úspěšně využívána v různých zemích, kde poskytuje dostatek pitné vody v extrémně horkých a tropických prostředích, a to i v klimaticky nejnepříjemnějších částech světa.

Kouzelná skříňka firmy Veragon
Podle výrobce tato technologie jen replikuje přesně to, co se děje v přírodě, v procesu přirozeného přetváření vody: Vlhkost přítomná v atmosféře kondenzuje a spadá jako déšť na zemský povrch, kde se v půdě obohatí minerály, než se dostane do přírodních pramenů.
Stroje Veragon dělají to samé. Kondenzují vlhkost na vodu, která se následně sterilizuje ošetřením ozonem a UV zářením a získaná voda se pak mineralizuje. Mineralizaci vody je možné navíc přizpůsobit tak, aby přesně replikovala složení nejoblíbenějších značek balené vody. Stejně tak může zařízení produkovat i demineralizovanou vodu, která je mikrobiologicky čistá a může být použita v různých aplikacích, třeba v nemocnicích.
Proces sterilizace a mineralizace má splňovat a překračovat všechny mezinárodní normy pro kvalitu vody, ale technologie nabízí mnohem nižší náklady na litr v porovnání s tradičními zdroji zásobování vodou v lahvích. Aktuálně je nejvýkonnější verze tohoto zařízení schopna přeměnou vzduchu ve vodu generovat až 1000 l vody denně, přičemž její cena za litr se pohybuje v přepočtu kolem 0,20 Kč za litr. Nezanedbatelnou výhodou je i nízká spotřeba energie a schopnost využívat obnovitelné zdroje jako např. solární a větrné. Samotná technologie je typu Plug and Play vyžadující jen omezenou roční údržbu jednotek, pro kterou však není potřeba žádný specializovaný personál. Jednotky lze dálkově monitorovat z hlediska kvality vody a údržby.

Voda pod žhavým Sluncem
Na podobném zařízení, které dokáže pomocí solární energie přeměnit vzduch na pitnou vodu, pracují i inženýři z MIT a University of California Berkeley. Navrhli systém poháněný slunečním zářením, který může přeměnit vzduch na litry pitné vody. Informace o tomto zařízení byla publikována v časopise Science. Nenápadná krabice používá pro výrobu H2O speciální materiál nazvaný kovovo-organický rám (metal-organic framework nebo zkráceně MOF). Ten připomíná jemný prášek a jeho malé póry mohou absorbovat a zachytit vzduch. Když jsou vystaveny slunečnímu svitu, molekuly vody uvnitř zachyceného vzduchu se uvolní a zkondenzují. S využitím pouhého 1 kg MOF může zařízení během 12 hodin „sklízet“ zhruba 2,8 l vody.

 
Publikováno: 1. 9. 2018 | Počet zobrazení: 1250 článek mě zaujal 292
Zaujal Vás tento článek?
Ano