asseco Aimtec murr

Robotů přibývá, loni byl počet instalací rekordní

Celosvětový prodej průmyslových robotů dosáhl v roce 2017 rekordních 380 550 ks. To představuje nárůst o 29 % oproti předchozímu roku 2016, kdy se ve světě prodalo 294 300 robotů. Vyplývá to z nejnovějších údajů Světové federace robotiky (IFR), které na veletrhu Automatica 2018 v Mnichově prezentoval prezident IFR Junji Tsuda.

 

Studie World Robotics Report, kterou každoročně publikuje statistické oddělení IFR, ukazuje na prvních číslech zveřejněných pro vydání 2018, že z hlediska objemu prodeje má nejsilnější individuální trhy Asie. Největší nárůst poptávky po průmyslových robotech zaznamenala Čína (o 58 %), kde bylo v roce 2017 nainstalováno na 138 000 průmyslových robotů, následovaná Jižní Koreou s přibližně 40 000 kusy a Japonskem s přibližně 38 000 kusy. Na americkém kontinentu je USA největším jednotným trhem s prodejem přibližně 33 000 průmyslových robotů, což představuje 6% nárůst prodejů, v Evropě je to Německo s 22 000 prodaných kusů a nárůstem o 8 % ve srovnání s předchozím rokem.
Přehledy sestavené podle odvětví dokumentují, že globální poptávku po průmyslových robotech i nadále vede automobilový průmysl: v roce 2017 bylo v tomto segmentu prodáno zhruba 125 200 ks, což odpovídá růstu o 21 %. Odvětvími, která v loňském roce zaznamenala největší růst, posuzováno počtem instalovaných robotů, byly strojírenský a kovozpracující průmysl (+ 54 %), elektrotechnický a elektronický průmysl (+ 27 %) a potravinářský průmysl (+ 19 %).
„Nárůst počtu průmyslových robotů po celém světě pokračuje působivým tempem a utvářet budoucnost a budovat rychlý rozvoj automatizace budou ovlivňovat klíčové trendy, jako jsou digitalizace, zjednodušování obsluhy a spolupráce mezi lidmi a roboty," říká Junji Tsuda. Zdůraznil, že během digitalizace se reálná produkce stává čím dál více propojena s virtuálním datovým světem, čímž se otevírají zcela nové možnosti analýzy a řízení výrobních procesů - až po strojové učení, kdy roboti získají nové dovednosti prostřednictvím učebních procesů, včetně samoučících schopností na základě využití umělé inteligence.
Zároveň se robotický průmysl snaží zjednodušit manipulaci s roboty. U budoucích průmyslových robotů nové generace by mělo být jednodušší a rychlejší programování pomocí intuitivních postupů. Taková technologie je atraktivní nejen pro zavedené uživatele, ale i pro malé a střední firmy, které tak mohou využít jednoduše konfigurovatelné a programovatelné roboty k zavedení automatizace bez potřeby drahých zkušených specialistů nebo odborného personálu. Tento vývoj rovněž připravuje cestu pro třetí hlavní robotický trend: spolupráci mezi lidmi a roboty bez ochranných bariér nabízející nové přístupy k novým flexibilním výrobním procesům. Budoucí spolupráce lidí s roboty bude podporovat např. flexibilní výrobu malých sérií produktů s vysokou složitostí.

/IFR/

 
Publikováno: 1. 9. 2018 | Počet zobrazení: 1616 článek mě zaujal 368
Zaujal Vás tento článek?
Ano