asseco Aimtec murr

Létající dračí robot

Na konferenci ICRA v australském Brisbane byl představen prototyp létajícího robota, který může změnit svůj tvar pro pohyb ve složitém prostředí a pro manipulaci s objekty.

 
Pozoruhodné řešení nazvané DRAGON (Dual-rotor embedded multilink Robot with the Ability of multi-deGree-of-freedom aerial transfromatiON ) neboli „robot s dvourotorovým vestavěným multilinkem s možností vícestupňové vzdušné transformace", je dílem vědců z robotické laboratoře JSK Lab na Tokijské univerzitě. Tento létající robot se může přeměňovat za letu od čtverce až po hada přes cokoli mezi tím. Dokáže se protáhnout i malými otvory, aby pak na druhé straně nabyl jakýkoli jiný tvar.
DRAGON byl vytvořen ze série propojených modulů, z nichž každý obsahuje pár dmychadel, která mohou být ovládána k vektorovému tahu v téměř každém požadovaném směru. Moduly jsou navzájem propojeny poháněnými klouby a celý robot je řízen systémem Intel Euclid. Může letět jako přímka nebo ve tvaru L, či jako krabice, a také se zformovat do složitějších 3D tvarů jako „cik-cak“ křivka nebo spirála.
Vědci koncipovali robota jako létající rameno schopné vytvářet různé tvary a využívat je k interakci s okolním prostředím a pro manipulaci s objekty. DRAGON se nakonec bude pohybovat vzduchem s až 12 vzájemně propojenými moduly a používat své dva konce jako dvouprstý uchopovač. Výzkumníci jej charakterizují jako „průlom v hardwarové konstrukci, která propojuje manipulační rameno s dmychadly a která se může stát ideální platformou pro vzdušnou manipulaci“.
 
Publikováno: 4. 9. 2018 | Počet zobrazení: 1747 článek mě zaujal 359
Zaujal Vás tento článek?
Ano