asseco Aimtec murr

Robot ovládaný lidským mozkem a gesty

Robotická technologie vyžaduje obvykle specifické programování. Vědci z MIT vyvinuli způsob, jak řídit roboty intuitivněji pomocí mozkových vln a gest.

 
Výzkumný tým využil mozkové signály nazývané „chybové potenciály" (error-related potentials, ErrPs), které se vyskytují v případě, když si lidé všimnou chyby. Systém monitoruje mozkovou činnost osoby, která sleduje práci robota, a pokud nastane ErrPs, protože robot udělal chybu, je činnost robota zastavena, aby jej uživatel mohl opravit. To se děje pomocí gest rukou, napojených na rozhraní, které měří svalovou aktivitu.
V jednom z pokusů byl použit robot Baxter firmy Rethink Robotics, aby přemístil vrtačku do jednoho ze tří možných cílů. S lidským dohledem dosáhl v daném čase přes 97 % úspěšnosti. Systém pracuje s lidmi, které nikdy předtím neviděl, proto by ho bylo možné nasadit v reálném prostředí, aniž by se museli školit noví uživatelé.
Vynález je významný tím, že na rozdíl od tradičního robotického řízení uživatelé nemusejí myslet předepsaným způsobem. „Stroj se přizpůsobí lidem, takže komunikace s robotem připomíná spíše komunikaci s jinou osobou," uvedl vedoucí projektu Joseph DelPreto. Podle vědců řízení robotů tímto způsobem otevírá nové možnosti, jak by lidé mohli řídit robotické týmy. Výhledově by takovéto řízení mohlo být užitečné např. pro aplikace pro seniory nebo pracovníky s jazykovými poruchami či omezenou mobilitou.
 
Publikováno: 4. 9. 2018 | Počet zobrazení: 1971 článek mě zaujal 398
Zaujal Vás tento článek?
Ano