asseco Aimtec murr

Maker Faire aneb přehlídka šikovnosti

Předposlední červnový víkend (23.-24. 6. 2018) se uskutečnila v Průmyslovém paláci pražského výstaviště opravdu povedená akce s názvem Maker Faire, což lze volně přeložit jako veletrh kutilů. Šlo o první ročník této akce v Praze a podle velkého zájmu veřejnosti, jak jsem se mohl přesvědčit osobně, určitě nebude poslední.

 

Když jsem jako malý kluk jezdil na prázdniny k dědečkovi, vždy mě fascinovalo, co všechno děda dokázal opravit nebo vytvořit. I když se věnoval ševcovskému řemeslu, nebyl pro něj žádný problém opravit třeba nástěnné hodiny. Byla to krásná doba, nic se nevyhazovalo, všechno se dalo spravit, aby to sloužilo dál ke spokojenosti všech. Vzpomínám si, jak děda sebral někde pohozený šroubek s tím, že se jednou hodí...
Ale dost vzpomínek, když jsem se dozvěděl o připravované akci Maker Faire, musel jsem se tam jet podívat. Byl jsem hned u vchodu velmi mile překvapen obrovským zájmem návštěvníků, ale nejvíce mě potěšilo, že si tuto akci nenechaly ujít celé rodiny s dětmi. To je opravdu povzbuzující hlavně v době, když se díky různým nařízením z EU odbourávají na základních a středních školách práce v dílnách nebo třeba chemické pokusy, aby si děti náhodou neublížily. Vše se nyní přesouvá do virtuální reality a dnešní mladá generace pomalu neví, jak vypadají kombinačky.
Na festivalu Maker Faire se představilo na 180 tvůrčích projektů, bylo možno shlédnout 50 různých vystoupení, nechyběly ani workshopy a přednášky zajímavých lidí, jako např. Petra Koubského, odborníka na informační technologie.
Maker Faire není ryze českým výmyslem, pochází ze Spojených státu a jde o lidovou přehlídku různých inovací, kreativních technologických nápadů a kutilských dovedností. Jak řekla ředitelka festivalu Maker Faire Prague Denisa Kera: „Makeři jsou prostě kutilové nové generace, kteří své nápady sdílejí a tím inspirují ostatní, aby si něco vyzkoušeli vyrobit." Na festivalu nevystavovali jen „dospěláci", ale i děti, senioři ba i celé rodiny, pro které jsou koníčky a různé bastlení v kůlnách a sklepních dílnách určitým způsobem trávení volného času.
Asi nejvíce návštěvníků zaujalo obrovské vzduchové dělo, které je největším zařízením svého druhu na světě. Výstřel z něj doprovází mohutná rána a také tlaková vlna, která dokázala zbourat zeď postavenou celými rodinami z kartónových krabic. Můj obdiv patřil skleněným parním strojům a také největší velkoformátové fotografii Prahy, která tvořila samostatnou kruhovou „místnost".
Zájemci si mohli zahrát třeba piškvorky proti „umělému mozku“ ze zavařovacích sklenic nebo si vytvořit vlastní elektronický hudební nástroj. Nechyběly ani pokusy v dětské chemické laboratoři pod patronací firmy BASF. Bylo neuvěřitelné vidět rozzářený dětský obličej, když se modrá tekutina odbarví v čirou, pomocí šťávy z citrónu či pomeranče.
Letošní pražský festival vznikl s podporou PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, takže nebyla nouze ani o vyzkoušení 3D tisku. A že se akce setkala s úspěchem, o tom svědčila skvělá atmosféra a účast přes 10 000 návštěvníků během dvou dnů, kdy festival probíhal.
Tento první ročník festivalu možná odstartuje další akce. Organizátoři už nyní plánují nejen druhý ročník festivalu, ale i vytvoření mini Maker Fairů na školách v různých městech po Česku, aby kutilství bylo pomůckou i kvalitnímu vzdělávání.

Petr Kostolník

 
Publikováno: 29. 9. 2018 | Počet zobrazení: 1625 článek mě zaujal 332
Zaujal Vás tento článek?
Ano