asseco Aimtec murr

Co se dnes čeká od robotů? - Rychlé nasazení, snadné programování a flexibilita

Když společnost Universal Robots přišla s konceptem kolaborativních robotů, způsobila v robotice doslova revoluci díky schopnosti bezpečné, bezprostřední spolupráce s lidmi.

 
V současnosti však „kolaborativnost“ znamená mnohem více: tento termín již neznamená jen to, že lidé mohou přímo spolupracovat s roboty bez nutnosti bezpečnostních zábran, ale vyjadřuje také jednoduchost použití – robot není plně kolaborativní, pokud jeho ovládání nezvládne široké spektrum pracovníků.

Požadavky na koboty
Jednoduchost nastavení a použití je proto alfou a omegou efektivního využívání kolaborativních robotů, tzv. kobotů. Dnes mohou operátoři zapomenout na kurzy programování, protože s koboty se může programátorem robotů stát kdokoliv za necelé dvě hodiny. Intuitivní uživatelské prostředí zpřístupní programování skutečně každému a snadno programovatelné roboty pak rychleji a přesněji dokáží inovovat výrobní provozy.

Dalším požadavkem je zkrácení doby nasazení – dřívější doba implementace automatizačních technologií v řádu měsíců již na současném dynamickém trhu nemůže obstát. Kolaborativní robotika dobu nasazení dokáže redukovat na pouhé dny. V kombinaci s pokročilými technologiemi a funkcemi, které umožňují rychlé nastavení, bezproblémovou integraci a snadné programování, mění současné koboty způsob, jakým podniky automatizují své provozy.

A třetím klíčovým prvkem úspěšné automatizace je flexibilita. Robot musí umět zvládnout různé pracovní aplikace a nároky vyplývající z rychle se měnící poptávky zákazníků, a to nejen současné, ale i budoucí. Připravenost na budoucí požadavky s pomocí platformy, která nabízí různé koncové nástroje, doplňky a software od partnerských dodavatelů, umožňuje růst společně s obchodními potřebami, realizovat nové úkoly a hledat nová využití s jedním a tím samým kolaborativním robotem.

Nová řada e-Series

Právě s ohledem na tyto požadavky přišla nedávno na trh e-Series, nová řada kolaborativních robotů Universal Robots. Ta se zaměřila na další zvýšení flexibility práce s koboty. Díky integrovanému F/T senzoru dokáže zvládat širší spektrum aplikací – vedle osvědčené obsluhy strojů, paletizace, montáže apod. je nyní možné zvládat i složitější aplikace typu svařování nebo úkoly z oblasti dokončovacích operací typu smirkování, broušení či leštění. Navíc umožňuje být připraven i na budoucí požadavky a aplikace a dále tím zlepšit míru návratnosti investice do konkrétního robota.   
Rychlejší a jednodušší nasazení kobota do provozu nyní umožňuje integrované, sériové komunikační rozhraní, které zjednodušuje integraci s dalšími systémy a eliminuje překážky spojené s komunikací mezi koncovými nástroji a řídicí jednotkou. Došlo zároveň k vylepšení uživatelského rozhraní díky modernějšímu vzhledu a urychlení programovacích operací dovolujících menší počet kliků k vytvoření programu.  
A samozřejmě nelze zapomenout na další posílení bezpečnosti. Kolaborativní automatizaci ulehčuje 17 bezpečnostních funkcí, včetně nastavitelných parametrů pro zastavení robota. Všechny bezpečnostní funkce jsou certifikovány dle TÜV Nord a v souladu s bezpečnostními standardy EN ISO 13849-1 a EN ISO 10218-1 (Cat. 3 PLd) pro bezbariérovou spolupráci robotů a lidí. Českým zájemcům bude řada e-Series poprvé k dispozici na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, v hale G2 na stánku č. 20.  

Všestranné využití kobotů: Assa Abloy
Společnost Assa Abloy nabízí jako vedoucí výrobce dveřních systémů na globálním trhu širší portfolio produktů než jiný konkurent. To ale znamená náročnější požadavky na variabilitu a konfigurovatelnost produktů, a z toho vyplývající potřebu automatizace. Ve svém výrobním zařízení v Rumunsku, kde zaměstnává téměř 500 pracovníků, potřebovala zajistit vysokou kvalitu produktů a zároveň zefektivnit výrobní náklady.
V současnosti firma provozuje čtyři koboty UR3 a šest kobotů UR5 osazené uchopovači Robotiq a interně vytvořenými koncovými nástroji. Vlastní nasazení kolaborativních robotů trvalo několik týdnů. V Assa Abloy Romania nasadili roboty na nejrůznější provozy včetně svařování, nýtování, šroubování, broušení a další. Tyto většinou obslužné aplikace spočívají v naložení surového materiálu do stroje, který jej zpracuje, a v následném vyložení obrobeného polotovaru, jenž je pak přepraven na jiné pracoviště k dalšímu zpracování.  
Kolaborativní roboty UR ulehčily od opakované, namáhavé a místy nebezpečné práce deseti pracovníkům, kteří nyní ve firmě vykonávají zajímavější a potřebnější činnosti. Koboty UR poskytují flexibilitu, kterou Assa Abloy potřebuje pro uspokojení klíčových požadavků zákazníků – rychlost, konzistentní kvalita a efektivní cena.

Pavel Bezucký, obchodní ředitel Universal Robots pro ČR a SR
 
Publikováno: 29. 9. 2018 | Počet zobrazení: 1570 článek mě zaujal 343
Zaujal Vás tento článek?
Ano