asseco Aimtec murr

Nový trend: ponorná datacentra

Datová centra přibývají jako houby po dešti, ale s expandujícím datovým provozem stejně roste potřeba dalších. Možnost, jak problém rostoucích požadavků na výstavbu a kapacitní nároky datových center řešit, nabízí nový projekt společnosti Microsoft.

 

Ta umístila své nejnovější datové centrum pod vodou v oceánu u pobřeží Skotska. Datacentrum nazvané Projekt Natick firma charakterizuje jako příklad cílového řešení: „ekologicky udržitelných, zákaznicky stavěných předpřipravených datových center", jež mohou být rychle zprovozněna. V blízké budoucnosti by mohla být nabízena jako komerční produkt.
Tyto jednotky by mohly být objednávány na základě požadované kapacity a po aktivaci ponechány na mořském dně bez údržby po celá léta díky chladicímu systému. Projekt Natick obsahuje 12 racků s celkem 864 servery a infrastrukturu systému chlazení. Podmořskou část projektu řešila francouzská firma Naval Group s využitím procesu výměny tepla, který se používá pro chlazení ponorek. „Mořské chlazení“ je tak odpovědí na jeden z tradičních problémů stále mohutnějšího provozu datacenter - regulace teploty generované enormní energetickou spotřebou těchto objektů.
Po dopravě na místo a nastavení se dálkově ovládaná plošina nesoucí datacentrum vydá na cestu pod hladinu moře do hloubky 35 m, kde je datové centrum po usazení propojeno kabelem obsahujícím vláknovou optiku a elektrické vedení oživeno.

 
Publikováno: 1. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1491 článek mě zaujal 315
Zaujal Vás tento článek?
Ano