asseco Aimtec murr

Chybějí lidé a pracovníky odčerpává i Německo

Na základě dat Hospodářské komory ČR chybí zaměstnavatelům v Čechách minimálně 300-350 tisíc zaměstnanců a státní rozpočet je ochuzen na daních a odvodech nejméně o 84 mld. Kč, které pak chybí jinde.

 

Z analýzy Hospodářské komory (HK) vyplývá, že kdyby se podařilo obsadit (do 1 roku) všechna volná pracovní místa, jen na odvodech zaměstnanců a zaměstnavatelů a dani ze mzdy by si státní kasa polepšila o více než 67 miliard a o dalších více než 17 mld. Kč na nepřímých daních, jako je DPH.
Přičte-li se spotřeba zaměstnanců i to, že díky nim by firmy mohly přijímat více zakázek, česká ekonomika by rostla mnohem rychleji než o letos avizovaných 4,2 % dle predikce Hospodářské komory, 3,9 % podle ČNB nebo 3,6 % předpokládaných Ministerstvem financí.
Hospodářská komora také upozorňuje na problém s obsazením pracovních míst, který je mnohem větší, než jak se dosud obecně referuje. Nedostatek lidí už dopadá na téměř každého zaměstnavatele v zemi. V ČR je na 280 tisíc zaměstnavatelů, kterým chybí minimálně 1-3 pracovníci. Komora také zaznamenala zvýšený výskyt predátorských praktik při přetahování zaměstnanců, včetně případů, kdy se pracovníci nechají přeplatit a přejdou k jinému zaměstnavateli, aniž by u předchozího podali výpověď, což firmám působí nemalé problémy.

Potíže mají hlavně průmyslové zóny
Vážné problémy, kvůli kterým některé firmy začaly omezovat výrobu, jsou patrné v oblastech s průmyslovými zónami, kam přitom letos míří další desítky zahraničních firem, které se chystají zaměstnat tisíce nových lidí. Na Prostějovsku vznikne nový závod pro automotive výrobu, převážně strojírenské firmy by chtěly otevřít závody v nově chystané průmyslové zóně v Týně nad Vltavou, rozšíření výroby se chystá i v poličské průmyslové zóně nebo v Holešově ve Zlínském kraji, kde vznikne závod na zpracování potravin.
Zejména v západní části země odčerpává pracovníky českému soukromému sektoru také Německo, které se rovněž potýká s rekordním počtem neobsazených míst. Konkurentem soukromé sféry je navíc i veřejný sektor - stát jen za posledních 5 let odebral do svých služeb z trhu práce na 30 tisíc lidí.
Zaměstnavatelé ve skutečnosti postrádají nejméně o 40 tisíc lidí více, než jak na jaře uvedl Úřad práce. Podle mínění řady zaměstnavatelů jsou totiž kvůli vysoké poptávce o pracovníky a neochotě lidí evidovaných na úřadech vůbec pracovat možnosti využít nabídky pracovních úřadů vyčerpané. Inzeráty s nabídkami zaměstnání proto vyvěšují rovnou na pracovních portálech nebo angažují speciální HR agentury. A nejedná se jen o manažerské pozice na různých úrovních.

Spásou nejsou zahraniční pracovníci ani roboti
Firmy také žádají u HK o zahraniční pracovníky. Ta už prostřednictvím Režimu Ukrajina od srpna 2016 firmám zajistila na 15 tisíc kvalifikovaných pracovních sil z Ukrajiny minimálně s výučním listem, převážně řemeslníky. O Ukrajince žádá už 2000 firem měsíčně. Nedávno začala HK vyřizovat i žádosti o pracovníky z Filipín a Mongolska. To vše ale zdaleka nestačí pokrýt poptávku po pracovní síle, takže některé firmy jsou nuceny se uchýlit i k pracovníkům ze šedého trhu.
Podle informací členů HK míří do ČR ale čím dál více cizinců i ze zemí EU. Kromě „domácích“ Slováků jde nejčastěji o občany zemí, které se potýkají s vysokou mírou nezaměstnanosti - Španělska, Řecka a Itálie. Zpravidla nastupují na technicky zaměřené pozice.
Řada podniků se snaží zefektivnit výrobu robotizací a digitalizací, do níž masivně investují. Podle dat HK v loňském roce vzrostly investice firem tempem okolo 5 % a letos by měl být tento růst ještě vyšší, komora jej očekává nad 6 %. Firmy ale bohužel i tady narážejí na značné bariéry vzhledem k tomu, že ani dodavatelé strojů a robotů nestačí pokrývat poptávku a sami se rovněž potýkají s nedostatkem vysoce specializovaných personálních kapacit, takže se instalace strojů a automatizovaných systémů zpožďují.

Miroslav Diro, HK ČR

 
Publikováno: 1. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1737 článek mě zaujal 387
Zaujal Vás tento článek?
Ano