asseco Aimtec murr

Davidové vs. Goliáš

Představenstvo petrochemického holdingu Unipetrol svolalo na 28. srpna řádnou valnou hromadu firmy, jejímž tématem bude schválení návrhu na vytěsnění minoritních akcionářů ze strany majoritního vlastníka, polské skupiny PKN Orlen. Ta nabídla odkup menšinových podílů v Unipetrolu a má záměr stáhnout jeho akcie z pražské burzy.

 

Společnost Paulinino, největší minoritní akcionář Unipetrolu, za níž stojí investiční skupina J&T, již odprodala svůj podíl (20,03 %) polské skupině PKN Orlen, která je od roku 2005 většinovým vlastníkem Unipetrolu. Stejně tak získala skupina PKN i podíl dalšího z významných minoritních akcionářů, společnosti Ëntris Equity Ltd., vlastníka zhruba 3 % akcií Unipetrolu. Podíl PKN v Unipetrolu tak stoupl na více než 94 % z dřívějších 63 % a společnost již na jaře oznámila, že hodlá od menšinových akcionářů vykoupit zbývajících 5,97 % akcií a stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy. Za každou akcii nabízí 380 Kč, jako při předchozím odkupu. To je částka vyšší, resp. odpovídající obvyklým průměrným hodnotám, s nimiž společnost uzavírala své burzovní výsledky koncem loňského roku, a téměř dvojnásobná oproti hodnotě, za níž se akcie Unipetrolu obchodovaly na burze ve stejném období před rokem.

Finanční experti mají jasno
Za přiměřenou považuje cenu nabízenou za odkup i ČNB. Koneckonců i zkušení dravci nekompromisního světa byznysu o tom nepochybně vědí své, jak nasvědčuje souhlas s prodejem svých podílů obou hlavních minoritních akcionářů spadajících do finanční skupiny J&T, kteří by si šanci na potenciální zisk jistě nenechali ujít.
„S ohledem na záměr společnosti Paulinino přijmout veřejný návrh PKN, bude majoritní akcionář v pozici, kdy bude mít dostatečný podíl na hlasovacích právech, aby prosadil a případně realizoval deklarovaný záměr vyřadit akcie Unipetrolu z veřejného trhu, a to bez ohledu na postoj zbývajících minoritních akcionářů," uvedl ekonom a poradce investiční skupiny J&T Michal Šnobr, který zastupuje společnost Ëntris Equity Ltd. Podle něj bylo takovéto riziko pro Ëntris závažným argumentem pro jeho rozhodnutí, s tím, že v něm hrály roli i aktuální vývoj energetických komodit, rafinérských marží či vývoj srovnatelných akcií v regionu.

Jaká cena je férová?
Cena, kterou Unipetrol i velcí minoritní akcionáři shledali akceptovatelnou, se však nelíbí některým minoritním akcionářům, mezi nimiž figuruje např. Tomáš Hájek, který podle svých slov zastupuje na 300 minoritních akcionářů vlastnících dohromady zhruba 1,3 % akcií společnosti. Ten svůj podíl zatím nechce prodat, protože považuje za férovou cenu 450 Kč za akcii a snaží se tak dosáhnout zvýšení nabídkové ceny, podobně jako v předchozích soubojích s majoritními akcionáři AAA Auto či O2 (resp. společnosti PPF, vlastníkem telekomunikačního giganta). Otázkou zůstává, proč i přesto, že i experti na tomto trhu (např. J&T) s ohromným analytickým zázemím uznali, že je hodnota odpovídající a shodli se v dobrovolném výkupu tuto cenu akceptovat a akcie prodat, Tomáš Hájek stále přesvědčuje, že cena je neadekvátní.
Od oznámení nabídky odkupu akcií jejich cena vzrostla asi o 3 %. Mohou ale malí akcionáři, očekávající pod vlivem některých lobbistů šanci na růst ceny akcií skutečně počítat s dalším vzestupem, aby jim aktuální nabídka mohla připadat jako podhodnocená? Cena ropy je vysoce volatilní záležitost, na níž působí řada často nevyzpytatelných, zejména geopolitických faktorů, které mohou její hodnotu velmi dramaticky změnit ze dne na den.

/joe/

 
Publikováno: 1. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1633 článek mě zaujal 387
Zaujal Vás tento článek?
Ano