asseco Aimtec murr

Flotila robotických inspektorů a opravářů

Firma Rolls-Royce vyvíjí technologii umožňující kontroly motorů bez jejich odstranění z křídel. Na aerosalonu ve Farnborough představila vizi údržby motorů budoucích letadel pomocí hejna inovativních robotů.

 

V rámci projektu IntelligentEngine vypracovali vědci z RR ve spolupráci s Harvardskou a Nottinghamskou univerzitou koncepty minirobotů, kteří by prováděli inspekce a údržbu motorů. Na Harvardu vyvinuli miniaturní roboty inspirované švábem, jež mohou nést dálkově ovládané kamery a přenášet živé video operátorům pro detekci např. prasklin v součástech. V Nottinghamské univerzitě zas vyvinuli hadům podobné roboty Flare, kteří by mohli vytvořit síť periskopů, trvale zakotvenou v motorech. Další zařízení opět z Nottinghamu je vrtací robot, který umožňuje dálkovou kontrolu v motoru a opravu např. poškozené lopatky kompresoru odborníkem na dálku.
„Vyvíjíme řady miniaturních zařízení, která by umožnila dostat se dovnitř tryskového motoru k provádění inspekcí nebo oprav, jež mohou mít podobu odstranění poškozeného materiálu nebo jeho dodání zpět - podobně jako při laparoskopických chirurgických technikách," řekl James Kell, odborník na technologii křídla v Rolls-Royce. Jak by takováto operace mohla vypadat, lze vidět na https://vimeo.com/album/5297916/video/280333962.

 
Publikováno: 1. 10. 2018 | Počet zobrazení: 2050 článek mě zaujal 397
Zaujal Vás tento článek?
Ano