asseco Aimtec murr

Nejrychlejší zahradní sekačka

Na Festival rychlosti, tradiční prestižní přehlídku a závod současných i historických vozidel v britském Goodwoodu, dorazil letos i jeden neobvyklý stroj. Závodní trasu si projela i zahradní sekačka.

 

Ne ovšem ledajaká - Honda Mean Mower V2 je poháněna litrovým motorem ze sportovního motocyklu Honda CBR1000RR Fireblade o výkonu 140 kW točícím až ke 13 000 ot./min. Zahradní traktůrek má poměr hmotnosti a výkonu 735 kW na jednu tunu a 2,5 m dlouhý stroj s manuální 6stupňovou převodovkou dokázal jet rychlostí 241 km/h. Stal se tak oficiálně nejrychlejší travní sekačkou na světě. Už předchozí stroj japonského výrobce, Honda Mover první generace, předvedený před pěti, lety nebyl žádný louda - s motorem o výkonu 80 kW mu naměřili rychlost 209 km/h, což je na zahradní sekačku bezesporu slušné.
A zatímco závodní sekačka svou roli úspěšně zvládla, o poznání hůře dopadl pokus firmy Siemens „upgradovat“ Ford Mustang z roku 1965 na autonomní vozidlo a projet goodwoodskou trať bez zásadu řidiče. Ten nakonec musel dorazit do cíle s lidskou asistencí, protože klasický vůz, byť vybavený kompletní sadou autonomních technologií, nefungoval při první jízdě tak, jak tvůrci projektu očekávali.

Honda jede!

 
Publikováno: 1. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1789 článek mě zaujal 363
Zaujal Vás tento článek?
Ano