asseco Aimtec murr

Nahradí technologie služební cesty

Osobní kontakt technologie nenahradí, ale ne na každé jednání je třeba cestovat. V minulém roce došlo podle údajů Českého statistického úřadu dokonce k jejich znatelnému meziročnímu poklesu.

 
Dle expertů nákladné cesty zčásti nahrazují technologie a ČR se tak přibližuje evropskému standardu. Nákladných služebních cest tak ubývá. „Stále více firem je nahrazuje využitím nejrůznějších technologií a videokonferencí. Ušetří tak nejen přímé náklady na cestování a ubytování, ale hlavně nákladný čas zaměstnanců z vrcholového managementu, kteří do zahraničí cestují nejčastěji,“ říká Andrej Hronec, zástupce Lifesize v ČR.
Zatímco předloni evidovaly statistiky ČSÚ 1 459 000 služebních výjezdů, během loňského roku absolvovali manažeři a obchodníci firem působících v ČR 1 402 000 služebních cest, tedy o 57 000 méně (o 4 %) ve srovnání s předcházejícím obdobím.
Podle průzkumu společnosti Audiopro uvažuje třetina firem v ČR o pořízení vybavení pro videokonference. Mezi zájemci narůstá počet středních a malých firem. Pro ně navíc může tento způsob komunikace přinést i další příležitosti. Řada velkých společností, zejména nadnárodních korporací, totiž tato řešení využívá intenzivně a podobně jako standardizovaný systém řešení dodávek při zapojení do svých dodavatelských řetězců požaduje takový způsob spolupráce a komunikace také po svých dodavatelích.
Dodavatelé těchto videokonferenčních a komunikačních systémů však zdůrazňují, že je potřeba tyto projekty připravovat s rozvahou. V dnešní době se dá videokonference „ušít na míru“ potřebám a velikosti firmy, bez nutnosti vlastního IT zázemí a pokud firma investuje do videokonference účelně, mohou se jí vložené prostředky vrátit během několika měsíců.
 
Publikováno: 30. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1479 článek mě zaujal 323
Zaujal Vás tento článek?
Ano