asseco murr

Drony proti dronům

Návštěvníci Císařského ostrova v Praze mohli být poslední červencový týden svědky neobvyklého souboje dronů. Vědci z elektrotechnické fakulty ČVUT tam prezentovali svou novinku: systém Eagle.one pro eliminaci dronů v zakázané oblasti autonomní kvadrokoptérou.

 

Zařízení vzniklo jako výsledek smluvního výzkumu Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, zadaného společností 601 s.r.o., která se v ČR zabývá distribucí systému DeDrone a jeho instalací pro ochranu kritické infrastruktury (elektrárny, vládní budovy, průmyslové komplexy, stadiony apod.) proti možnému útoku dronem nebo proti použití dronu při špionáži a paparazzii. Systém DeDrone umožňuje detekovat bezpilotní zařízení pohybující se v hlídané oblasti a zaměřit jeho pozici, ale neumožňuje detekovaný stroj bezpečně zneškodnit.
Tým Dr. Martina Sasky ze Skupiny multirobotických systémů FEL ČVUT se ve svém výzkumu věnoval využití nejnovějších poznatků v oblasti umělé inteligence a inteligentní robotiky a vývoji plně autonomního systému, který do detekčního zařízení DeDrone integruje chytré robotické bezpilotní prostředky.
Ve vyvíjeném systému Eagle.one bezpilotní prostředek (v tomto případě výkonný šestirotorový dron) automaticky reaguje na alarm systému DeDrone a rychle doletí do oblasti, kde je odhadován výskyt odhaleného dronu. S pomocí palubních senzorů a umělé inteligence založené na neuronových sítích zařízení samo existenci nežádoucího dronu potvrdí a přesně lokalizuje jeho pozici. S využitím přesného prediktivního řízení je stroj následně naveden na pozici, která je vyhodnocena jako nejvýhodnější k zásahu. K eliminaci nepřátelského dronu je pak použita vystřelovací síť, která detekovaný stroj paralyzuje. Po zasažení dronu sítí z paluby autonomní helikoptéry se stroj i s uloveným dronem vrací na bezpečné místo přistání, kde předá svůj „úlovek“.

 

 
Publikováno: 30. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1692 článek mě zaujal 313
Zaujal Vás tento článek?
Ano