asseco murr

Na lov dronů s kalašnikovem

Kalašnikov není jen ikonická útočná puška AK-47. Ruský zbrojařský koncern jde s dobou a vyvinul nové druhy zbraní zaměřené na oblast soudobé techniky, mj. i účinné prostředky proti dronům.

 

Na vojensko-technickém fóru Armija-2017 předvedl Kalašnikov zbraň proti bezpilotním prostředkům, která působí proti kanálu řízení dronu a je schopna přerušit mobilní signál a Wi-fi či vyřadit z funkce navigační systémy. Jde o speciální elektromagnetickou pušku Kalašnikov REX-1. Nová zbraň, jejíž pomyslný dostřel má činit až půl kilometru, funguje na bázi blokace signálů, pomocí kterých jsou drony řízeny. Je vybavena řadou vyměnitelných elektromagnetických a infračervených komponent pro potlačení různých druhů signálu včetně GSM, GPS, GLONASS, Galileo a mnoha dalších. Je schopna nepřetržitého provozu po dobu až čtyř hodin. Podle výrobce lze s její pomocí dočasně deaktivovat i improvizované výbušné zařízení - třeba v případě nálezu podezřelého batohu (utlumením proudu mobilních signálů se čeká na příjezd specialistů).

Bojový křest v Sýrii
Oproti konkurenčním zařízením podobného typu je jejím trumfem nejen variabilita a široké spektrum účinnosti, ale i referenční úspěšné ostré nasazení v bojových podmínkách. Systém byl použit při obraně proti dronům islámského státu útočícím na ruské jednotky v Sýrii. Konkrétně je zmiňován podíl antidronové pušky při odražení útoku na leteckou základnu, kde si tato zbraň připsala na své konto „sestřel“ několika desítek nepřátelských dronů.
Ruská armáda vyvinula (2015) „mikrovlnné dělo", schopné sestřelit bezpilotní letouny až na vzdálenost téměř 10 km. Toto modulární zařízení MP-514K s vzájemně zaměnitelnými rušičkami signálu satelitní navigace, řídicího signálu a dalšími zářiči, je podle výrobce schopno vyřadit z provozu jakýkoliv bezpilotní systém. „Naše radiomagnetické dělo ovládne řídicí a kontrolní kanály většiny běžně dostupných dronů, snadno vyměnitelné elektromagnetické a infračervené jednotky odruší signály ze všech současných satelitních navigačních systémů," tvrdí Nikita Zacharov, šéf ZALA Aero, letecké sekce Kalashnikov Group. Zařízení vybavené vysoce výkonným generátorem a směrovou anténou, včetně řídicího a kontrolního systému, je umístěno na podvozku protiletadlového raketového kompletu Buk. Dokáže pokrýt oblast v perimetru celých 360 stupňů. Kromě deaktivace dronů umožňuje rušit i rádiové frekvence a dokonce „deaktivovat" zařízení v nízko letících letadlech.  

UAV nejen sestřeluje, ale i vyrábí
Kromě zařízení na eliminaci bezpilotních prostředků Kalašnikov rovněž vyvíjí vlastní drony. Firma sází zejména na osvědčené principy, které proslavily už její legendární útočné pušky: jednoduchou konstrukci, nízké nároky na údržbu i obsluhu a v neposlední řadě i pro zákazníka zajímavou cenu. „Ohledně jednoduchosti a spolehlivosti v terénu nemáme na světě konkurenci. Podle stejných zásad jsme vyvinuli i drony. Zaměřujeme se hlavně na tiché stroje s dlouhou výdrží ve vzduchu,“ nechal se slyšet Nikita Zacharov. Firma vyvinula už několik typů dronů určených pro různé účely - od malých zařízení ZALA-421-08 s rozpětím křídel 80 cm, hmotností 1,7 kg a 90minutovou výdrží ve vzduchu, který se vypouští z ruky a přistává na padáku, až po velký stroj ZALA-421-16E5 s 5metrovým rozpětím a hmotností 30 kg, který startuje ze speciálního katapultu a dokáže létat až sedm hodin.

 
Publikováno: 30. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1666 článek mě zaujal 345
Zaujal Vás tento článek?
Ano