asseco Aimtec murr

Českobudějovická VŠTE otevřela laboratoř pro výzkum materiálů

Hmotnostní spektroskopie, nukleární magnetická rezonance, termogravimetrická analýza či pyrolýzní reaktor. To jsou nejdůležitější přístroje, které tvoří základ nové laboratoře materiálového výzkumu Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE).

 

V nové laboratoři se budou vyvíjet nové materiály, zkoumat jejich vlastnosti a možné uplatnění. Školu její vybavení vyšlo na více než 10 milionů korun.
„Jde o významnou investici, která dál rozšíří a zkvalitní výuku studentů a posílí výzkumný potenciál našich akademických pracovníků, a tedy i možnosti školy ještě víc se následně prosadit při spolupráci s firemní sférou,“ říká Vojtěch Stehel, prorektor pro komercionalizaci a vnějších vztahy.
Pro VŠTE je oblast materiálového výzkumu dlouhodobě zajímavá, neboť se v ní mohou propojovat akreditované obory, jako jsou strojírenství, stavitelství, doprava a logistika a ekonomika podniku. Díky tomu také vzniká multioborový výzkum, který má velmi dobré šance na uplatnění v praxi.
Laboratoř materiálového výzkumu je umístěna v komplexu Centrálních laboratoří VŠTE pro strojní, stavební i dopravní obory, což je částečně tří a dvoupodlažní objekt, otevřený v červnu 2016. Jeho výstavba a nákup nástrojů, technologií a dalšího vybavení vyšly na 100 milionů korun. Vyvíjí a zkoumají se v nich například mechanické vlastnosti materiálů, jako jsou jejich tvrdost, pevnost či drsnost.
Špičkové zázemí škole umožňuje intenzivně spolupracovat především s jihočeskými firmami při aplikovaném výzkumu či zavádění inovačních technologií.
„Dosavadní důvěry podniků si velmi ceníme. Zvláště, když s námi často řeší smluvní výzkum bez ohledu na dotace. Ten přitom platí z vlastních zdrojů. A to jde o statisíce a někdy i miliony korun. To je zásadní obrat posledních let. Podílíme se tak na posilování jejich konkurenceschopnosti, ať již jde o efektivnost, produktivitu práce, nebo konkrétní výrobky. Samozřejmě není výjimkou ani spolupráce za pomoci národních grantů,“ uvedl prorektor Vojtěch Stehel, který tuto oblast zaštiťuje.
Laboratoře škola zatím využívala hlavně pro stavebnictví a strojírenství. Jejich součástí jsou například i trhací stroje, sušárny či světelné stárnoucí komory, v nichž lze zkoumat vliv UV záření na materiály a povrchy. K dispozici jsou také robotizovaná pracoviště, 3D měřicí soustava, 3D scaner či 3D tiskárny. Nyní se jejich vybavení významně doplnilo, což rozšiřuje i možnosti jejich využití.
VŠTE byla založená zákonem v roce 2006 a je nejmladší českou veřejnou vysokou školou. Působí na ní 4500 studentů v šesti bakalářských a dvou magisterských oborech. Její součástí je také Centrum technických studií VŠTE v Táboře. Škola má i obsáhlý program Celoživotního vzdělávání a také programy MBA a BBA.

Zdeněk Zuntych

 
Publikováno: 31. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1388 článek mě zaujal 310
Zaujal Vás tento článek?
Ano