asseco Aimtec murr

Jihočeský specialista na CNC obrábění posílil výrobu

Táborská společnost Šteker oficiálně spustila koncem srpna novou výkonnou linku, která výrazně rozšíří možnosti jejich výrobních kapacit. Firma nabízející služby v oboru CNC obrábění nejrůznějších materiálů investovala do nového strojního vybavení částku 1,8 mil. eur.

 

Část této velkorysé investice, která v kategorii menších a středních průmyslových dodavatelů, kam se řadí firma Šteker, rozhodně není běžnou záležitostí, byla financována z evropských fondů. Proto si firma mohla dovolit při výběru dodavatele sáhnout „do první ligy“. Jako dodavatele zvolila firmu DMG MORI, která se tak může pochlubit další významnou instalací v českém průmyslu. Referenčním bonbónkem je i extrémní rychlost zprovoznění nové linky - pro samotnou instalaci stačily necelé tři týdny. Bylo mj. potřeba vysoce precizního zaměření všech potřebných kotvicích bodů pro usazení těžkých zařízení s milimetrovou přesností. Když byly stroje na místě, vyrostla linka během několika dnů. Po následujícím zhruba dvoutýdenním dolaďování byla spuštěna do rutinního provozu. To představuje velmi krátký čas i s ohledem na náročnost projektu. Šlo o první tak rozsáhlou instalaci tohoto typu u menší firmy, a technici DMG MORI obstáli na výbornou.

Sázka na kvalitu a osvědčené stroje
Základ linky tvoří výkonné stroje vyšší řady NH5000 DCG, které už sice nepatří mezi horké novinky japonského výrobce, ale Pavel Šteker, jednatel firmy, měl pro pořízení právě těchto strojů své pádné důvody. „Už z dřívějších zkušeností jsme přesně věděli, co potřebujeme. Naše požadavky jsou po čtrnácti letech působení na trhu tak striktní, že je splňuje jen málo výrobců, takže společnost DMG MORI neměla příliš velkou konkurenci. Jejich stroje tak byly prakticky favority, mj. i proto, že konkurenční řešení nenabízela paletový systém přímo od výrobce, což je pro nás zásadní, ale integraci řešení jiné partnerské firmy. Jedním z důležitých kritérií byl i servis, který má DMG MORI v blízké Plané nad Lužnicí.“ V neposlední řadě hrály roli při rozhodnutí pořídit linku vybavenou těmito stroji i dlouhodobé zkušenosti s DMG MORI, a navíc i poznatky zákazníků, u nichž jsou tyto stroje již instalovány a běží léta bez poruchy. I firma Šteker má již z minulých let pořízeno několik samostatných strojů původní značky MORI SEIKI, které si za celou dobu provozu vyžádaly jen minimální servis.
Na nové lince jsou instalovány tři stroje NH5000 DCG, vyvinuté podle patentovaných technologií výrobce, s pohonem působícím v těžišti pohybovaných celků. Jde o typ, který se stal velmi populárním kvůli své výborné dynamice, přesnosti a spolehlivosti. Univerzální stroje disponují robustní konstrukcí a široké spektrum obrábění umožňuje provádět např. jak hrubování, tak i další následné operace realizované obvykle na samostatných zařízeních. To je právě výhoda pro firmu Šteker, která nabízí precizní obrábění od kusové po velkosériovou výrobu pro řady renomovaných zákazníků s náročnými požadavky. Aby však bylo možné velkou flexibilitu stroje plně využít, vyžaduje to i odpovídající vybavení, jako např. velké zásobníky nástrojů (v tomto konkrétním případě na 240 nástrojů), umožňující nástroje mezi jednotlivými operacemi rychle střídat a optimalizovat celkově výrobní proces pro maximální efektivitu.

Zaměřeno do budoucna
Linka s manipulátorem palet, který obsluhuje čtyři seřizovací stanice a tři stroje, je modulární, takže ji lze podle potřeby rozšiřovat. V aktuální verzi umožňuje např. rozšíření až na 99 palet a umístění až 9 strojů, a to nejen horizontálních, jaké jsou v ní zapojeny nyní, ale i jiných typů, takže není problém zaintegrovat do ní např. 5osé vertikální centrum apod. Všechny stroje v lince ovládá centrální řídicí pult, odkud se řídí celý proces výroby i její plánování. Systém je možné napojit i na ERP, takže plánování a řízení výroby může být z výrobní haly přeneseno do kanceláře. Linka umožňuje napojit i systém měření dílů, pomáhající dosahovat vysoké přesnosti výroby a poskytovat potřebnou zpětnou vazbu obsluze.

 
Publikováno: 31. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1497 článek mě zaujal 294
Zaujal Vás tento článek?
Ano