asseco Aimtec murr

Eliminace chyb pomocí moderní hydraulické zkušebny

Akciová společnost ŽĎAS patří ke špičkám českého strojírenství již bezmála 70 let. Je známá jako moderní a spolehlivý výrobce tvářecích strojů, zařízení pro zpracování válcovaných výrobků, produktů metalurgie a lisovacích nástrojů. U konstrukce svých zařízení klade důraz na konkrétní požadavky a potřeby zákazníka – především výkonnost, spolehlivost a snadnou údržbu a obsluhu.

 

Díky dlouholetým zkušenostem z oboru, vlastní moderní projekci a vývoji zaručuje vysokou kvalitu, spolehlivost a stoprocentní servis. Kromě základních oborů zahrnuje výrobní program společnosti také vývoj a výrobu hydraulických systémů, jako jsou hydraulické válce, ventily nebo bloky osazené hydraulickými prvky. Právě tlak na eliminaci projekčních chyb, výrobních vad či nesprávného nastavení základních parametrů vedl společnost ŽĎAS k investici do moderně vybavené hydraulické zkušebny HYDRA. Ta umožňuje klientům provedení tlakových a funkčních zkoušek, zkoušek těsnosti tlakem, průtokových charakteristik, zátěžových testů, zkoušek čistoty oleje či revizí tlakových nádob stabilních.
Zkušebna se skládá z centrální hydraulické stanice Charón, hydraulických standů Kentaur a Satyr, vývojového standu Prometeus, tlakovací komory Hádes a mobilního zkušebního agregátu Ikaros. Hlavní funkcí centrální hydraulické stanice Charón je zajištění tlakové energie jako zdroje tlaku a průtoku pro napájení standů a tlakovací komory hydraulické zkušebny. Hydraulický stand Kentaur je stacionární zařízení umožňující odzkoušet hydraulické bloky menších rozměrů (2000 × 300 × 300 mm) včetně možnosti řízení zátěžových hydromotorů. Cílem tohoto standu je prověřit u testovaných hydraulických bloků jejich vlastnosti, funkce, charakteristiky, a zda splňují požadovaná kritéria, která jsou na ně kladena. Stand Kentaur zajišťuje tlakování testovaného bloku vysokým tlakem, řídicím tlakem a pracovním tlakem, řízení ventilů a měření tlaků na testovaném bloku, měření průtoku pracovního tlaku do testovaného bloku a ovládání vestavěných hydromotorů (přímočaré, rotační) testovaným blokem. Na hydraulickém standu Satyr se provádí tlakové a funkční zkoušky klasických a proporcionálních hydraulických prvků. Zajišťuje provádění zkoušek hydraulických prvků s propojovacími rozměry dle norem ISO.

Vývojový stand Prometeus provádí výzkumná měření hydraulických pohonů s hmotnou zátěží a přesně a rychle zaznamenává data z hydraulického obvodu. K tomu slouží počítačový program Matlab a hardwarový modul dSPACE pro řízení obvodu a záznam dat. Jde o sestavu řídicího standu a tří pohonů – horizontálního, vertikálního a rotačního standu.
Vertikální stand simuluje mimo jiné rychlokování. Stand Prometeus zajišťuje manuální řízení pohybu jednotlivých standů (dojetí do koncové polohy), pohyb standů v uzavřené smyčce se sníženými parametry, zátěž pohonů proporcionálním rozvaděčem a pojistným ventilem (statická zátěž), regulaci síly (krouticího momentu) pohonu, sekvenci rychlokování vertikálního standu a řízení pohybů a záznam dat pomocí systému dSPACE a programu Matlab.
Tlakovací komora Hádes slouží k testování rozměrných hydraulických válců a bloků, ventilů (dle ISO 7368/DIN 24342 pro světlosti DN50 – DN125 / DN160) a dalších hydraulických zařízení. Nespornou výhodou zkušebního agregátu Ikaros je jeho mobilita. Lze jej přesouvat v rámci areálu společnosti ŽĎAS buď prostřednictvím jeřábu, nebo kolejové dopravy. Toto zařízení slouží jako zdroj hydraulické tlakové energie pro zvolený režim aplikace (např. hydraulické stanice, cyklování či tlakování hydraulických válců), zdroj vysokotlaké hydraulické energie, řídicí hydraulické tlakové energie a jako nezávislý zdroj pro stabilitu teploty a čistoty hydraulické kapaliny.

 
Publikováno: 31. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1365 článek mě zaujal 308
Zaujal Vás tento článek?
Ano