asseco Aimtec murr

Novinka z Varnsdorfu

Jedna z nejsilnějších strojírenských firem v Ústeckém kraji, přední evropský výrobce obráběcích strojů TOS VARNSDORF si letos připomíná 115 let od svého založení. Ve svých začátcích malá soukromá firma, spíše dílna než továrna, se postupně změnila v prosperující továrnu vyvážející téměř do všech světadílů.

 

Hlavní činnost firmy TOS VARNSDORF a.s. spočívá ve vývoji, výrobě, prodeji a servisu obráběcích strojů. Konkrétně to jsou vodorovné vyvrtávačky, stroje s velmi širokými možnostmi použití.
Na dlouholetou tradici plynule navazuje i současná výroba v moderním výrobním areálu společnosti. Firma nežije jen z tradice, naopak - průběžně investuje: do zaměstnanců, do vývoje nových produktů a do výrobních kapacit.
„Snažíme se držet krok s nejnovějšími trendy ve způsobu obrábění, technickými parametry nástrojového vybavení a neustále se rozrůstající škálou technologického příslušenství. Každoročně investujeme desítky milionů korun do technického rozvoje, bez kterého si nelze představit dlouhodobě udržitelnou strategii rozvoje firmy. Jenom za posledních pět let jsme dokázali na trh uvést pět zcela nových strojů, což je v kategorii našich produktů zcela unikátní,“ říká statutární ředitel společnosti Jan Rýdl, a doplňuje: „Ruku v ruce s technickým rozvojem produktů musí jít i rozvoj naší vlastní výrobní základny, do které každoročně investujeme okolo 100 milionů korun. Tyto investice jsou zcela nezbytné pro to, abychom dokázali splnit náročné podmínky pro přesné obrábění klíčových dílců pro stavbu našich vlastních strojů.“

Stroj s unikátním charakterem
Po loňské úspěšné premiéře nové řady obráběcích center, když v březnu firma představila obráběcí centrum WHT 110 C (v současnosti je tento stroj již plně zapojen do výroby v provozu těžké mechaniky firmy), bylo v červnu na Zákaznickém dnu předvedeno obráběcí centrum WHT 130 C, další člen řady obráběcích strojů WHT 110 / 130 (C). Jde o horizontální obráběcí stroj vhodný pro nejnáročnější operace, které vyžadují přesné vrtání, řezání závitů, karuselování nebo frézovaní. Stroje řady WHT mohou být koncipovány jako obráběcí centra s širokou škálou přídavných zařízení, např. automatickou výměnou technologických palet, nástrojů, zvláštního příslušenství, přídavných karuselovacích stolů a řadou dalších doplňků, které uspokojí potřeby i těch nejnáročnějších aplikací v takových odvětvích, jako jsou letecký průmysl, energetika, zemní práce, ropný průmysl a obecné strojírenství. Tyto stroje jsou vhodné pro kusovou i sériovou výrobu.
Obráběcí centrum WHT 130 (C) je krytovaný frézovací a vyvrtávací stroj s uspořádáním loží do tvaru T s příčně přestavitelným otočným stolem, resp. paletou, nebo karuselovacím stolem a podélně přestavitelným stojanem. Stroj je koncipován do kompaktního celku, ve kterém je integrováno i třískové hospodářství a oběh chladicí kapaliny. V základním provedení má stroj pět plně řízených os a CNC řízené otáčky vřetena s možností jeho úhlového polohování. Standardně je řízen řídicím systémem Heidenhain iTNC 530 HSCI nebo TNC 640 a vybaven AC digitálními servopohony pro náhon posuvů a AC digitálním pohonem vřetena firmy Siemens. Pokud si zákazník bude přát, stroj může být vybaven i jiným řídicím systémem (např. Sinumerik 840 D SL). Stroj je nabízen v „levém“ provedení, tj. s vřeteníkem po levé ruce obsluhy (při pohledu ze stanoviště obsluhy do místa obrábění).

Stvořeno podle zákazníků
Nová řada obráběcích strojů a center byla vyvinuta na základě požadavků zákazníků pro moderní výrobu. Po takřka šestiletém vývoji, který zahrnoval nejdříve vývoj vřeteníkových jednotek, následně rámu a nakonec aplikaci přídavných zařízení, tak přicházejí na trh skutečně technicky unikátní stroje, které svým výkonem, multifunkčností, komfortem pro obsluhu a jedinečným designem představují unikátní přidanou hodnotu pro zákazníky. Přednosti těchto strojů lze ukázat na několika základních vlastnostech:

Výkon - pracovní rychlosti až 36 m/min, otáčky výsuvného vřetena 5000 ot/min, instalovaný výkon 37 kW, litinový rám, instalované lineární vedení a tepelná kompenzace rámu stroje předurčují stroj pro opravdu výkonné a přitom přesné obrábění.

Univerzálnost - možnosti konfigurace os, typu a provedení stolu (palet), aplikací systémů výměny nástrojů a výběr dalšího příslušenství přizpůsobuje stroj požadavkům zákazníka.

Multifunkčnost - dva typy vřeteníkových jednotek, různé frézovací hlavy, soustružnické držáky a karuselovací provedení stolu (palety), to vše umožňuje plnohodnotné frézovací a soustružnické užití.

Snadná obsluha a servis - pracoviště obsluhy je vybavené ergonomicky řešeným panelem pro obsluhu, včetně přenosného ručního ovládání a ofukovací pistole. Stroj je přizpůsobený pro snadnou demontáž krytů v oblasti stojanu a podél ukotvení rámu.

Integrace konceptu Průmysl 4.0 - speciálně vyvinuté programové prostředí TOS Control s integrovaným řídicím systémem a dalšími aplikacemi, které rozšiřují technologické užití a umožňují integraci s dalšími prvky výrobního procesu.

 
Publikováno: 31. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1782 článek mě zaujal 348
Zaujal Vás tento článek?
Ano