asseco Aimtec murr

DMG MORI: digitální pracovní postupy jako zásadní krok směrem k digitální továrně

Průmysl 4.0 zůstává dominantním tématem v oblasti výroby obráběcích strojů. V tomto ohledu se DMG MORI dynamicky rozvíjí jako globální partner „na klíč”. CELOS nabízí modulární portfolio pro řešení integrované digitalizace továrny - strojů, procesů a služeb.

 

Integrovaná digitalizovaná řešení
• DMG MORI Cesta k digitalizaci: krok za krokem od vize k realitě
• Pracovní postupy pod kontrolou díky CELOS Manufacturing:
           - Plánování výroby - vylepšené plánování a příprava výrobních zakázek,
           - Digitální nástroje - 3 aplikace CELOS pro kompletní správu digitálních nástrojů v celém výrobním procesu,
           - Digitální monitorování - kompletní výrobní proces na první pohled.

Digitalizace: z jednoho úspěchu do druhého
Pro Dr. Holgera Rudzia, jednatele společnosti DMG MORI Software Solutions, je dílna ústředním tématem celé digitalizace. Co vidí jako největší výhodu: Digitální transformace se může uskutečnit pomalu, krok za krokem - od procesů obrábění přes digitální pracovní postupy až po integrované prosíťování digitální továrny. Jeden projekt za druhým - a z jednoho úspěchu do druhého!

„Tool Box" digitalizace pro malé i velké firmy
V programu Cesta k digitalizaci se touto problematikou DMG MORI zabývá a hlavně ji považuje za určující směr, kterým se chce ubírat do budoucna. Ta díky mnoha novým digitálním inovacím a novým projektům nabývá na důležitosti. V showroomech DMG MORI můžou zákazníci zažít „Digitální továrny" s předvedením výhod horizontálního prosíťování. Ze všech těchto inovací a iniciativ budoucnosti byl vytvořen Digital Tool Box. To umožní menším firmám využívat výhod jednoduchého a harmonického vstupního bodu k digitalizaci a zároveň bude sloužit větším společnostem jako integrovaný a modulární systém.

Plně digitalizované pracovní postupy
Od jara 2018 se DMG MORI zaměřuje na integrované digitální pracovní postupy s CELOS Verzí 5.0 - od přípravy přes plánování výroby až po sledování. CELOS APP balíček s názvem Digital Planning umožňuje efektivně organizovat zakázky s ohledem na různé další závislosti. CELOS aplikace Production Planning nabízí uživatelům přesvědčivý přínos, a to zvýšení efektivity a bezporuchovosti v dílně. Konkrétně jde o integrované propojení ERP systémů, digitální plánování výroby a terminálem řízenou tovární výrobu. „Důsledná integrace v kombinaci s plánováním výroby umožňuje nepřetržitou optimalizaci procesů," vysvětluje Dr. Holger Rudzio. Následně se snižuje čas seřizování i prostojů a dlouhodobě se zvyšuje produktivita. Větší digitální transparentnost by měla zajistit vyšší spolehlivost plánování.
Digital Tooling je další balíček pro pracovní postupy. Veškeré informace o nástroji potřebné pro výrobní proces lze sledovat a centrálně řídit přímo z CELOS APP - během NC programování a simulace, a i dokonce při vybavování nástroji, snímání a načítání. V tomto procesu mohou být data nástrojů přístupná různými systémy najednou. Všechna data související s procesy jsou uložena v centrálním systému řízení nástrojů, což dělá historii nástroje transparentní a plně vysledovatelnou.

Monitorování a jeho výhody
Aby bylo při výrobě dosaženo ještě větší transparentnosti, balíček aplikací Digital monitoring zobrazuje všechny důležité informace v digitální továrně. Aplikace CELOS Condition Analyzer nabízí záznamy, ukládání, analýzy a vizualizace údajů ze senzorů stroje. CELOS APP pak umožňuje analyzovat jeden nebo i více strojů, např. kvůli včasnému zjištění a vyhodnocení problémů se strojem. Performance Monitor vizualizuje aktuální dostupnost a výkonnost stroje nezávisle na ploše. CELOS APP tak nabízí možnosti transparentnosti a monitorování základních výrobních parametrů - tzv. klíčových ukazatelů výkonu (KPI).

Všechno na první pohled
CELOS Cockpit slouží jako rozhraní pro všechny stroje v hale. Zde se shromažďují veškeré informace týkající se dílny - jak ze strojů DMG MORI, tak z externích výrobních závodů. Uživatel získá celkový přehled o stavu dílny - a s příslušnými digitálními pracovními postupy přímo od společnosti DMG MORI získává informace o objednávkách a poruchách (včetně zdroje problémů, čekacích dob, příčin a zbývajících provozních časů).
Všechny stroje DMG MORI s řídicím systémem Siemens, Heidenhain a Mapps (s výjimkou strojů řady SLIMline) jsou k dispozici s verzí CELOS 5.0. Existující stroje se staršími verzemi CELOS lze na nejnovější software aktualizovat.
Aktualizace na CELOS 5.0 je prováděna pomocí aktualizačního modulu a je zaštítěna servisem DMG MORI. Nastavení dat a komunikace zůstávají stejné. Při zprovoznění je každému zákazníkovi poskytnuto základní školení o nových funkcích.


 
Publikováno: 31. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1793 článek mě zaujal 356
Zaujal Vás tento článek?
Ano