asseco Aimtec murr

Upínání v-tech na CNC centra

Pneumatický rychlovýměnný upínací systém Zero Point je dílem společnosti v-tech, která se zabývá výrobou upínačů a upínacích systémů pro CNC obrábění. Podle výrobce může přinést skutečně radikální snížení časů potřebných na upnutí a seřízení upínacího zařízení - až o 90 %.

 

Firma z Přerova nad Labem patří k podnikům, které se nemohou prezentovat mnohaletou historií, jeho zakladatel Michal Vašát firmu založil ještě jako student ČVUT. Stejně mladý jako firma samotná je i věkový průměr jejich zaměstnanců, který se pohybuje kolem 27 let. Ovšem i během svého relativně nedlouhého působení si už stačila vydobýt uznávané postavení na trhu vybavení pro obráběcí stroje. Zaměřuje se především na kusovou a malosériovou výrobu mechanických složitých dílů a komponentů výrobních strojů. Firma zdůrazňuje, že všechna zařízení, která vyrábí, jsou navrhnuta vlastním konstrukčním střediskem a vyrobena na základě zkušeností získaných ve vlastním výrobním provozu.
Systém Zero Point vyniká kompaktními rozměry a výjimečně vysokou upínací silou, kterou je vtahován upínací čep. Díky tomu je toto řešení primárně určené pro použití na CNC strojích, kde jsou nejpřísnější požadavky na přesnost a bezpečné upnutí obrobku. Tělo z ušlechtilé oceli je vybaveno samosvorným mechanismem, takže upínací síla zůstává i po odpojení tlakového vzduchu. Ustavovací drážky umožňují indexaci po 90°. Systém je vybaven čisticím ofukem - každé upínací hnízdo disponuje vnitřními ofukovacími tryskami, které zabraňují vniknutí třísek z obrábění.
Velká tažná síla upínacího hnízda byla přes jeho kompaktní rozměry (výška činí pouhých 41 mm) dosažena unikátní konstrukcí upínacího pneumatického pístu. Jeho tvar je optimalizován pro rovnoměrné rozložení dotykového napětí.
K hlavním výhodám systému, kromě razantně snížených seřizovacích časů na výměnu upínacího zařízení, patří vysoké přesnosti upnutí, vysoké upínací síly a široké spektrum nejrůznějších konfigurací. Standardně je systém nabízen v provedení pro vertikální a horizontální frézovací centra. U vertikální verze jsou upínací hnízda usazena v základně o počtu 1, 2, 4 a 6, horizontální varianta je řešena formou upínací věže o podstavě 500 x 500 mm s počtem 12 hnízd a upínacího úhelníku 700 x 400 mm se šesti hnízdy.
Systém lze kombinovat jak se standardními upínači (např. strojními svěráky a univerzálními sklíčidly), tak se speciálními přípravky k upínání např. odlitků. Výrobce nabízí i možnost speciálních úprav či specifických řešení podle přání zákazníka.

/je/

 
Publikováno: 29. 11. 2018 | Počet zobrazení: 1451 článek mě zaujal 275
Zaujal Vás tento článek?
Ano