asseco Aimtec murr

Kennametal nabízí rekordní frézu

Aby společnost Kennametal vyhověla rozdílným požadavkům zákazníků z leteckého i z průmyslového sektoru, vyvinula novou frézu se zuby ve šroubovici HARVI Ultra 8X. Tento vysoce sofistikovaný nástroj kombinuje několik technologií.

 

Při stavbě letadel jsou vyžadovány nejvyšší možné úběry při obrábění kovů, avšak při dosažení dlouhé životnosti nástrojů. Zároveň výrobci i uživatelé obráběcích strojů požadují nástroje schopné dosahovat vyšší řezné rychlosti, avšak generující nižší řezné síly, aby se snížilo opotřebení komponent strojů.
Kennametal proto v nové fréze zkombinoval oboustranné břitové destičky s pozitivním úhlem čela (přinášejí nejnižší cenu na řeznou hranu a snižují spotřebu energie) a unikátní AlTiN+TiN PVD povlak pro vysokou odolnost proti tepelnému namáhání. Pro vyšší tuhost je těleso frézy vyrobeno z oceli vyšší kvality, a speciální přírubové spojení BTF46 poskytuje maximální odolnost proti deformacím. Proměnlivý design šroubovice zamezuje vzniku harmonických frekvencí, které vedou k vibracím, což dále zlepšuje životnost nástroje, kvalitu obrobku a výkon nástroje.
Jak říká Tim Marshall, vedoucí produktový manažer pro frézovací nástroje Kennametal: „Poslední jmenovaná proměnlivá geometrie šroubovice je velmi důležitá. Výrazně totiž snižuje vibrace, které ničí karbidový řezný materiál. Použití 12- a 10mm břitových destiček také pomáhá, jelikož jejich menší velikost umožňuje použití většího počtu destiček v tělese frézy, tím také větší počet destiček v záběru a také větší počet destiček absorbujících rázy při těžkém obrábění."
Fréza HARVI Ultra 8X disponuje přesnými tryskami, které prochází tělesem nástroje a směřují řeznou kapalinu do místa, kde ji je nejvíce potřeba. Široké drážky v tělese frézy zajišťují snadný odvod třísek a zvlášť velký šroub M4 Torx Plus zajišťuje lepší stabilitu upnutí destiček. Opce s adaptérem KMM4X přináší větší stabilitu držáku. Speciální provedení břitů destiček, která jsou optimalizovaná pro jakost KCSM40, výrazně prodlužuje životnost nástroje. Rohový rádius od 0,8 do 6,4 mm, jak u palcového, tak u metrického provedení znamená, že je jen málo materiálů, který nelze obrábět.
Oboustranné břitové destičky znamenají nejen nižší cenu na řeznou hranu, ale také možnost zvýšit rychlosti a posuvy nad dřívější možnosti. A protože HARVI Ultra 8X je k dispozici s integrovanou stopkou nebo se silnou montáží BTF46, mohou uživatelé přizpůsobit frézu každému vřeteni obráběcího stroje bez ztráty tuhosti.
Při testech s použitím hloubky řezu 95 mm, šířky řezu 20 mm a posuvu 423 mm/min, dokázala fréza s průměrem 80 mm obtížně obrobitelnou superslitinu pro letecký průmysl drážkovat přímo a bez trhání téměř tři minuty. Fréza byla testována při maximálním využití svých limitů ve všech materiálech od 15-5 PH přes litinu až po vysokopevnostní ocel Aermet 100, a pokaždé s výtečnými výsledky.
„U HARVI Ultra 8X jsme optimalizovali všechno,“ říká Tim Marshall. „Fréza byla navržena tak, aby dokázala každou minutu odebrat 328 cm3 materiálu Ti-6Al-4V při predikované životnosti nástroje 60 minut na řeznou hranu. Drážky a chladicí trysky zaručují maximální odvod třísek, což je velmi důležité, když se odebírá takové množství materiálu. Bez nich by došlo k pěchování třísek a ucpání nástroje, a tím také ke katastrofě. Naše sorta KCSM40 prokázala špičkový výkon ve vysokoteplotních slitinách, ale Kennametal nabízí také několik stejně excelentních sort pro další materiály obrobku. A osm řezných hran na destičku? To nikdo jiný ve fréze se zuby ve šroubovici nemá.“

/pk/

 
Publikováno: 29. 11. 2018 | Počet zobrazení: 1563 článek mě zaujal 324
Zaujal Vás tento článek?
Ano