asseco Aimtec murr

Mobily budou analyzovat věci

Společnost  BASF v Londýně představila pod označením Hertzstück prototyp miniaturního spektrometru, díky němuž se chytré telefony mohou proměnit v malé kapesní laboratoře. Infračervený detektor umožní např. určit obsah složek v potravinách, ale nabídne i řadu dalších možností analýzy různých objektů.

 

Za vývojem tohoto inovativního snímače blízkého infračerveného záření o vlnových délkách 1–3 μm stojí start-up trinamiX, který před třemi lety založili výzkumní pracovníci společnosti BASF v německém Ludwigshafenu. Tým tvoří odborníci z různých oborů od chemie přes fyziku po materiálové vědy a inženýrství.

Kapesní laboratoř
Patentované zapouzdření funkční polovodičové vrstvy v tenkém filmu je velmi stabilní a chrání senzor před vlivy okolí, např. před vodou nebo kyslíkem. Díky této miniaturizaci bude možné Hertzstück instalovat jako senzorový čip na základní desce chytrého telefonu.
V blízké infračervené spektroskopii se využívá krátkovlnné infračervené světlo, které způsobuje specifické molekulární vibrace, jež dokáže senzor Hertzstück detekovat. V průmyslových procesech se tato technologie už běžně aplikuje (mj. při kontrole kvality potravin, farmaceutických výrobků apod.) a pomocí specializovaného analytického softwaru je pak možné např. měřit obsah vody, bílkovin či tuků, ale přístroje, které se k tomuto účelu používají, jsou poměrně rozměrné a nepříliš praktické pro běžnou práci „v terénu“.
Tím, že se tato technologie dostane i do smartphonů, umožní v budoucnu poskytovat užitečné informace o na první pohled neviditelných vlastnostech potravin prakticky kdekoli, bez potřeby dopravovat zkoumané objekty do specializované laboratoře.

Pro běžné „zvědavce“ i profesionály

Analýza jídla pomocí mobilu je dílem pouhých několika sekund, přitom nemá žádný vliv na zkoumaný předmět. V některých případech lze snímač blízkého infračerveného záření dokonce použít na měření přes obal. Aplikace je však podle jejich tvůrců vhodná spíše pro nebalené potraviny a připravené pokrmy. Detektor Hertzstück ale nabízí i mnoho dalších potenciálních nepotravinářských využití včetně měření vlhkosti kůže pro výběr správných kosmetických přípravků, zjišťování množství účinných látek v léčivech nebo dokonce určování obsahu přírodních vláken v nábytkových materiálech. První spektrometry s novým infračerveným senzorem by se měly na trhu objevit už v příštím roce a budou určeny pro průmyslové a poloprofesionální využití. Běžní uživatelé se této technologie dočkají zhruba o tři roky později.

/vp/

 
Publikováno: 29. 11. 2018 | Počet zobrazení: 1537 článek mě zaujal 313
Zaujal Vás tento článek?
Ano