asseco Aimtec murr

Do aut míří nové zobrazovací technologie

Sotva si řidiči začali zvykat na ovládání různých systémů prostřednictvím dotykových displejů, připravují výrobci automobilů další novinky. Finové např. chystají tvarované 3D displeje, Hyundai zase kombinaci holografické projekce a virtuální reality.

 

Řada řidičů s nostalgií vzpomíná na stará dobrá tlačítka umožňující nastavení řady funkcí téměř „poslepu“, když se snaží na dotykovém displeji proklikat na danou funkci. Výrobci ale nastolili trend digitálního ovládání všeho prostřednictvím obrazovky umístěné mimo zorné pole. Zajímavé je, že od pohledu na mobil, který může způsobit tragédii, se řidiče snaží odstrašit nejrůznější varovné kampaně, což je v pořádku, ale o poznání horší přesměrování pohledu od vozovky na ovládací displej, vyžadující výraznější koncentraci, už v pořádku rozhodně není.

Skutečně dotykové displeje
S možným řešením přišla finská společnost Canatu ve spolupráci s německým Continentalem. Jejich technologie dotykových displejů s označením 3D Touch Surface by měla zkombinovat jednoduché ovládání pomocí klasických tlačítek s výhodami moderních dotykových displejů. Klíčovým prvkem jsou obrazovky, které obsahují vyčnívající prvky a plastické tvary. Mohou být různě vytvarovány pro snadnější navigaci prstů řidiče. Díky tomu může řidič určité místo obrazovky najít pouze hmatem. Obrazovka disponuje i haptickou odezvou a reaguje na různé úrovně stlačení. Cílem je minimalizovat rozptýlení řidiče při ovládání funkcí automobilu.
Technologie získala ocenění v soutěži Automotive Brand Contest 2018, a nabídne nové možnosti designérům automobilek. Dotykové senzory lze umístit pod řadu povrchů od plastu, skla, textilních povrchů či kůže a dotykové plochy, které lze různě vytvarovat, je možné zakomponovat do jakékoli části interiéru.

 

Holografické sci-fi?
Další netradiční technologii se chystá uplatnit ve svých vozech Hyundai, který zainvestoval do švýcarské technologické firmy WayRay s cílem urychlit vývoj navigačního systému s holografickým zobrazováním rozšířené reality.
Holografická řešení firmy WayRay dokonale integruje virtuální objekty do prostředí uživatele. V porovnání s konvenčními průhledovými displeji nabízí kompaktnější projekční systém s jasnějším obrazem, který lze namontovat do téměř jakéhokoli vozidla. Neobyčejně široká promítací zóna umožňuje zobrazovat více virtuálních objektů v komfortní vzdálenosti pro oči řidiče. Systém nemá žádné omezení z hlediska rozměrů zobrazení a dokáže promítat i na celé ploše čelního skla nebo na bočních oknech vozu, např. různé informační či zábavní služby.
Systém může poskytovat navigační pokyny v závislosti na rychlosti jízdy včetně informací v reálném čase o přechodech pro chodce, chodcích, silnicích a výstražných dopravních značkách. V budoucnosti bude moci zobrazovat další informace o okolí v kombinaci s technologií autonomní jízdy ve vozidlech síťově propojených se silnicí a okolními vozidly.

 
Publikováno: 29. 11. 2018 | Počet zobrazení: 1443 článek mě zaujal 307
Zaujal Vás tento článek?
Ano