asseco Aimtec murr

Letecká válka vstupuje do nové éry

Dramatické vzdušné souboje leteckých es ve vojenských konfliktech už budou možná brzy patřit historii. Na nebi se budou střetávat proti sobě bezpilotní robotické stroje.

 
Americké vojenské letectvo informovalo poprvé o události, která je začátkem nové éry vzdušných soubojů. Podle informací US Air Force loni americký dron typu Reaper sestřelil další dron. Tato akce je zcela novým momentem v historii letecké války, protože bezpilotní letadla tím začínají pronikat do přímých leteckých soubojů, které byly dříve výhradní doménou strojů s lidskou posádkou.
Plukovník Julian Cheater, velitel 432. vzdušného expedičního křídla „Hunters” uvedl v rozhovoru pro server Military.com, že bezpilotní MQ-9 Reaper vystřelil řízenou střelu typu vzduch-vzduch s infračerveným naváděním proti manévrujícímu cíli. Šlo o menší terčový dron jejž zasáhla naváděná raketa. MQ-9 Reaper je větší, těžce ozbrojená verze dronu MQ-1 Predator a může nést čtyři rakety AGM-114 Hellfire Hell-Air a dvě 500librové laserem nebo GPS naváděné bomby. Americké vojenské použití bezpilotních letounů prožilo dramatický rozmach v době po 11. září, ale zatím šlo vesměs o využití dronů k průzkumným úkolům a později k přesným útokům na vybrané pozemní cíle. Letectvo již také vcelku běžně používá drony plnicí úlohu cvičných cílů, a v několika případech došlo v oblastech ozbrojených konfliktů k sestřelení dronu vojenskými piloty, ale zmíněná akce je první případ, kdy dron byl sestřelen dalším bezpilotním strojem.
 
Publikováno: 29. 11. 2018 | Počet zobrazení: 1641 článek mě zaujal 380
Zaujal Vás tento článek?
Ano