asseco Aimtec murr

DMG MORI posiluje v aditivní výrobě

Společnost DMG MORI na veletrhu Formnext bude prezentovat svou přední pozici v oblasti aditivní výroby kovových součástek prostřednictvím široké palety produktů určených pro kompletní průmyslové obrábění a průběžné výrobní postupy od CAM do CNC.

 

Globální význam aditivní výroby
• Komplexní: Technologie práškového lože (SLM) a práškové trysky (LDW) pro všechny materiály a geometrie.
• Unikátní: Čtyři výrobní postupy v aditivní výrobě a obrábění z jediného zdroje.
• LASERTEC 3D hybrid / LASERTEC 3D:
    - Úspěch na trhu s laserovým depozičním navařováním s využitím práškové trysky.
    - Aplikace pro různé materiály a třídy materiálů v rámci jediné součástky.
    - LASERTEC 3D hybrid: Dokončená součástka na jediné nastavení.
• LASERTEC SLM:
    - Jedinečný práškový systém rePLUG pro rychlé změny materiálu za méně než dvě hodiny.
    - Otevřený systém pro individuální přizpůsobení všech procesních parametrů a svobodný výběr dodavatele materiálu.
    - Aditivní výroba v práškovém loži o objemu až 300 × 300 × 300 mm.
• CELOS – průběžné softwarové řešení od CAM programování až po řízení stroje.
• Expertní konzultace pro efektivní přenos technologie a procesního know-how.

Díky více než 20 letům zkušeností v oblasti aditivní výroby kovových součástek je společnost DMG MORI představitelem inovativních výrobních technologií, blízkých vztahů se zákazníky i služeb na celém světě. Na letošním veletrhu Formnext (13.‒16. 11. 2018, Frankfurt nad Mohanem) bude tento technologický lídr opět prezentovat své produkty i čtyři kompletní postupy pro aditivní výrobu prostřednictvím práškové trysky a práškového lože.
DMG MORI propojuje touto nabídkou své řady modelů LASERTEC 3D hybrid, LASERTEC 3D a LASERTEC SLM s obráběcími centry ze svého rozmanitého sortimentu. Nabídku (viz obr. 1) pak završují komplexní konzultační služby zahrnující mimo jiné rychlou kontrolu aditivní výroby v Centru Excelence Aditivní Výroby v Bielefeldu.

LASERTEC 65 3D hybrid:
Aditivní výroba využívající v rámci jednoho uspořádání jak technologii práškové trysky, tak i konvenční obrábění (obr. 2).
V oblasti laserového depozičního navařování s práškovou tryskou představuje zařízení LASERTEC 65 3D hybrid kombinaci aditivní výroby a konvenčního obrábění v rámci jediné sestavy. Je určeno pro 5osé simultánní obrábění součástek o Ø až 500 × 400 mm. Řada LASERTEC 3D hybrid je navržena pro kompletní obrábění náročných geometrií a umožňuje flexibilní přechod mezi laserovým depozičním navařováním pomocí práškové trysky a frézovacími obráběcími operacemi. Pomocí technologie práškové trysky lze rovněž vyrábět součástky z různých materiálů nebo funkčně gradientní materiály.

LASERTEC 30 SLM 2. generace:
Dva výrobní postupy s aditivní výrobou v práškovém loži.
V oblasti aditivní výroby v práškovém loži (SLM) může DMG MORI nabídnout řadu LASERTEC 30 SLM. Tato řada 2. generace disponuje pracovním prostorem o rozměrech 300 × 300 × 300 mm a díky svému novému pojetí Stealth Design nabízí maximální provozní pohodlí. V oblasti samotného aditivního procesu ohromuje tento stroj dynamickou adaptací fokálního průměru v rozsahu 70‒200 µm a dosažitelnou tloušťkou povlaku v rozmezí 20 až 100 µm.
Pomocí zařízení LASERTEC 30 SLM lze realizovat dva základní výrobní postupy: Na jedné straně mohou uživatelé dokončovat aditivně vyrobené obrobky např. na 5osé frézce DMU 50 3. generace umožňující dosahování vysoké kvality povrchu. Na straně druhé mohou modely z řady LASERTEC SLM dokončovat frézované polotovary, a to bez jakýchkoli podpůrných struktur v práškovém loži.
Rychlovýměnný práškový modul rePLUG (obr. 3) zajistí flexibilitu při plánování objednávek a jedinečnou míru využití systémů LASERTEC SLM. Díky nim dokáže uživatel maximálně rozšiřovat rozsah používaných materiálů. Přechod mezi různými materiály bez jakékoli vzájemné kontaminace trvá méně než dvě hodiny. K dalším důležitým vlastnostem patří mimo jiné vysoká míra procesní autonomie dosahovaná díky výkonnému dvoufiltrovému systému (výměna filtru bez přerušení procesu) i velkému zásobníku prášku (během práce není nutné ruční doplňování materiálu). DMG MORI volitelně nabízí i doplňkový práškový modul s technologií rePLUG reSEARCH, vytvořenou speciálně pro vývoj materiálů a postupů na sériovém výrobním systému.

CELOS – průběžné softwarové řešení od CAM programování až po řízení stroje
Jako průběžné softwarové řešení od CAM programování až po řízení stroje doplňuje CELOS výrobní postupy prostřednictvím řady LASERTEC SLM. Zásluhou koordinovaného a jednotného uživatelského rozhraní je možno komponenty externě naprogramovat a data okamžitě přenést do stroje v co nejkratší době ‒ bez ohledu na složitost vyráběných součástek. Díky efektivnímu toku informací a intuitivnímu provozu zaručuje CELOS optimální procesy při přípravě a dokončování aditivně vyráběných součástek. To umožňuje individuální přizpůsobení všech nastavení stroje i výrobního postupu a k dispozici je rovněž ničím neomezený výběr dodavatele materiálu.

AM konzultace pro rychlé zavádění technologie
DMG MORI Academy poskytuje zákazníkům podporu prostřednictvím komplexního programu poradenství při zavádění aditivních výrobních postupů. Kromě jiného sem patří také funkce AM Quick Check usnadňující vstup do světa aditivní výroby. Počínaje nalezením vhodných aplikací podporuje DMG MORI Academy uživatele ve všech oblastech – od překonstruování součástek až po počáteční ověřovací výrobní série. Odborníci DMG MORI podporují rovněž zavádění nových technologií formou školení v oblasti řízení, konstrukce a výroby.

ULTRASONIC 20 linear:

Kompletní obrábění pokročilých materiálů rozšířenou metodou ULTRASONIC.
Již mnoho let nabízí DMG MORI vysoce výkonné obráběcí stroje s technologií ULTRASONIC pro vysoce přesné 5osé obrábění komplexních obrobků z pokročilých materiálů. Prostřednictvím nového zařízení ULTRASONIC 20 linear se tato řada nyní dostává na zcela novou úroveň. K novinkám patří např. nové vysokootáčkové vřeteno až 60 000 1/min, výkonnější motory, menší rozměry a také systém CELOS, s aplikacemi navrženými konkrétně pro řadu ULTRASONIC. To vše přinese do budoucna výhody uživatelům z odvětví optiky, přesného strojírenství a hodinářství, výroby lékařských zařízení nebo polovodičů.
K nejvýznamnějším technologickým charakteristikám tohoto zařízení patří plně digitálně řízený generátor ultrazvuku a ultrazvukové držáky nástrojů s vyšším výkonem dosahující až 50 000 1/min (viz obr. 6). Držáky nástrojů s adaptovanou technologií generace ultrazvuku lze ve frézovacím vřetenu snadno a zcela automaticky vyměnit. Každý z těchto držáků je vybaven piezoelektrickými prvky, které se aktivují prostřednictvím programově řízeného indukčního systému s vysokou frekvencí mezi 20 a 50 kHz. Původní rotace nástroje se tedy sčítá s dalším pohybem nástroje s definovanou amplitudou v podélném směru. Výsledná odchylka řezných hran nebo oblastí broušení je řízena NC programem a může se pohybovat v rozmezí až 10 μm nebo ještě výše. Tyto pozitivně sečtené vibrace mají během broušení, vrtání a frézování přímý kladný vliv na procesní síly, objem úběru i servisní životnost nástroje, a vedou tedy ke snížení nákladů a vyšší produktivitě.

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1456 článek mě zaujal 302
Zaujal Vás tento článek?
Ano