asseco Aimtec murr

Kde je 3D tisk doma

I když je společnost Renishaw většinou spojována s metrologií a měřicími sondami, rozsah jejích aktivit je mnohem širší a až překvapivě pestrý. Zahrnuje mj. i nyní se slibně rozvíjející oblast 3D tisku, kde patří mezi přední výrobce tiskáren pro aditivní výrobu z kovových prášků. Možnost podívat se přímo do továrny, kde tyto hi-tech zařízení vznikají, byla proto šancí, která se jednoduše neodmítá...

 

 Wales, jihozápadní výspa Velké Británie nás vítá - jak jinak- pošmourným počasím, takže večeře v hotelu viktoriánského stylu poblíž velšské metropole Cardiffu, jako vystřiženého z anglických či našich prvorepublikových filmů s Oldřichem Novým, přesně zapadá do obrazu „staré dobré Anglie“. I s ohněm plápolajícím v krbu, dobrou whisky a pivem čepovaným „up the pretty“ až po okraj sklenice, koženými klubovkami a loveckými trofejemi na dřevěném ostění. A následující ráno (samozřejmě po vydatné tradiční, nikoli bídné kontinentální snídani) už můžeme vyrazit v překvapivě slunečném počasí, krajinou charakteristickou farmami obklopenými loukami s pasoucími se ovcemi a golfovými hřišti, vstříc hi-tech výrobě 21. století.
Když irský inženýr a inovátor, sir David McMurtry (ano, prestižní šlechtický titul lze v Anglii získat i za významný přínos průmyslu), a jeho kolega John Deere v roce 1973 dnes proslulou firmu se známým oranžovým logem založili - jak se na počátky budoucího technologického giganta patří v Johnově garáži - asi si jen těžko dokázali představit budoucnost, kdy se o pár dekád později stane jedním z klíčových globálních dodavatelů. Ve svých sedmi desítkách poboček v 35 zemích světa zaměstnává dnes přes 4 tisíce lidí. Ovšem vzhledem k tomu, že muž, který stál u jejího vzniku (a dodnes ve firmě působí) se k samostatnému podnikání dostal od projektu supersoniku Concorde (pracoval tehdy pro společnost Rolls Royce, která pro letoun dodávala motory Olympus), měl ke špičkovým technologiím rozhodně blízko, a to ostatně platí i pro firmu Renishaw v celé její historii i současné podobě. Jen sir David má na svém kontě 47 patentů u Rolls-Royce a přes 150 dalších už v rámci svého působení v Renishaw Plc. A dodnes věnuje mimořádné úsilí výzkumu a vývoji, kam směřuje i nezvykle velká část (15 %) jejího zisku. Výzkumní pracovníci a inženýři tvoří velký podíl zaměstnanců společnosti. A své duševní vlastnictví si také pečlivě chrání, jen v rámci firmy působí šest interních patentových úředníků, kteří se starají, aby se ani v Číně, kam směřuje zhruba čtvrtina prodejů společnosti, k němu nedostal nikdo nepovolaný. „Možná jsou schopni okopírovat technologii, ale už rozhodně ne know-how podpořené 45 lety výzkumu,“ říká náš průvodce, šéf firemní komunikace Chris Pocket.

Tiskárny, které vyrábějí i samy sebe
Továrna Renishaw - Miskin, situovaná do dvou propojených hal v areálu, kde původně působila pobočka firmy Bosch vyrábějící elektroniku do nákladních vozů (od níž ho Renishaw v roce 2011 koupil), je jednou z několika zařízení podobného typu, které má společnost po světě. Rozdělení výroby do více poboček, jak komentuje Chris Pockett, je v podstatě strategická záležitost. Zaručuje, že i kdyby některá z továren byla vyřazena z provozu např. v důsledku přírodních pohrom, jako zemětřesení či záplavy, nebude výroba přerušena a zákazník dostane co potřebuje. V tomto konkrétním případě tedy velké průmyslové 3D tiskárny RenAM 500Q (podrobněji na předchozích stranách 24-25), na které je tento výrobní závod specializován. Jde o nástupce populárního předchozího modelu nesoucího číselné označení 400.
A nyní můžete nahlédnout „do zákulisí“ a podívat se, jak se tato zařízení vyrábějí. Nevyrábí se zde na sklad, ale podle potřeby trhu, firma vyznává zásadu: „Nedělat to, co zákazníci chtějí, ale to, co opravdu potřebují.“ Výroba probíhá v moderních čistých provozech s vysokou precizností, každá část výrobního procesu zahrnuje i pečlivou kontrolu bezchybnosti a kvality. Například při montáži doteků je potřeba dodržet naprosto přesně určené množství lepidla, které přichytí rubínovou kuličku doteku sondy k dříku (různé množství pro různé velikosti kuliček) - ani o mikrokapičku více nebo méně - což je vzhledem k tomu, že nejmenší kuličky mají průměr jen 0,26 mm, opravdu náročná záležitost. Stejně tak při výrobě 3D tiskáren prochází každá přísnými testy těsnosti pracovní komory, tento zásadní parametr se testuje mezi pracovišti, kterými tiskárna při své výrobě prochází. Firma používá ve značné míře také roboty a automatizované systémy.
V hale 1 probíhá výroba elektroniky a desek s tištěnými obvody, jejich testování a výroba doteků k měřicím sondám - a také montáž 3D tiskáren. Hala 2 (Machine Shop) je pak zasvěcena CNC obrábění, výrobě enkodérů a dokončovacím procesům. Do budoucna se počítá s dalším rozšířením areálu. Podstatné je, že koncept a řešení továrny v Miskinu (podobně jako i u dalších výrobních závodů Renishaw) umožňuje velmi pružné přizpůsobování výrobních linek aktuálním potřebám a požadavkům na dodávky, včetně malosériové výroby (např. výrobní cyklus u PCB desek s tištěnými spoji se mění velmi často). Díly pro elektroniku, např. tranzistory, kondenzátory apod. jsou dodávány na linku v páskách navinutých v rolích, které se pak dopravují v antistatické zóně k výrobní lince s kapacitou cca 40 tisíc komponentů za hodinu.

Ve znamení soběstačnosti
Jednou ze zvláštností firmy Renishaw je, že si většinu komponent používaných ve svých produktech, podobně jako např. Apple, vyrábí sama. A to jak PCB desky s tištěnými obvody, tak i celé platformy. To je i případ unikátního automatického karuselového systému RAMTIC, který si pro své potřeby vyvinula a zkonstruovala už před desítkami let. Tedy v době, kdy o něčem, jako je nyní módní Průmysl 4.0, nebylo ani slechu - přičemž jde o systém, který je založen právě na těchto principech a dokonale je využívá. Pravda, naplnit automat příslušnými nástroji a prvky potřebnými pro výrobu určitého zařízení zabere nějaký čas, ale pak už může systém fungovat naprosto autonomně a zásobovat stroje na výrobní lince vším potřebným po dobu 40 až 50 hodin (tedy zhruba 2 dny) - a když něco dojde, sám se přihlásit o doplnění. I díky tomu zvládne obsluhu běžného provozu CNC strojů v miskinské továrně personál v počtu pouhých 5 lidí. Zaměstnanců je tam samozřejmě mnohem více, protože zajišťují jiné činnosti a výrobu, kterou robotizovaná pracoviště zatím sama nezvládnou - např. již zmíněné osazování a výrobu elektroniky. Poslední novinkou pocházející z vlastního vývoje firmy je nenápadná kovová kostka na nožičkách o rozměrech 0,5 x 0,5 m přistavená u obráběcího stroje Mazak (ty mimochodem tvoří většinu strojního vybavení CNC výrobní sekce továrny v Miskinu). Jde o kontrolní systém umožňující úspory v manipulaci.
Také obchodní politiku, resp. prodeje, si firma řídí sama - prodává zákazníkům napřímo, což v kombinaci s již zmíněnou výrobní flexibilitou umožňuje dodávat objednané výrobky do 24 hodin.

Zaostřeno na medicínu
K dalším oborům, které jsou spojeny s pobočkou Renishaw - Miskin, patří sektor Healthcare, tedy oblast zdravotní péče. Například loni uvedená novinka, software QuantAM Dental, který automatizuje přípravu stovek zubních náhrad prostřednictvím aditivní výroby do jediné operace, dokáže zkrátit dobu jejich přípravy o 75 % z obvyklých dvou nebo více hodin na zhruba 30 minut. Kromě dentálních a chirurgických implantátů vyráběných na míru pomocí kovového 3D tisku (např. titanové 3D implantáty) je to zejména specializace na neurochirurgii, jejímž výsledkem je kromě speciálních prvků používaných při těchto operacích i unikátní koncept robota pro mozkové operace. Ten vznikl pod názvem Neuromate ve spolupráci s předními britskými lékařskými pracovišti. Koneckonců i jeden z dalších významných produktů firmy Renishaw, robotický měřicí systém Equator, který je dnes jednou z vlajkových lodí v portfoliu firmy, vzešel z původně medicínského zařízení. Jeho základem je upravený dentální skener. K dalším špičkovým produktům z této branže patří i systémy založené na využití Ramanovy stereoskopie. Firma vyrábí jak výkonný Ramanovský mikroskop InVia, tak přenosný Ramanův analyzátor a kombinované hybridní systémy umožňující korelativními zobrazovacími technikami dosáhnout unikátních informací, které by jinak zůstaly skryté. Poslední novinka, nejmodernější Ramanův mikroskop inVia Qontor, doplněný technologií sledování zaostření v reálném čase LiveTrack, umožňuje analyzovat i vzorky s nerovným, zakřiveným či drsným povrchem a udržovat optimální zaostření, což odstraňuje nutnost časově náročného ručního ostření, předběžného skenování nebo přípravy vzorku.

Josef Vališka, Miskin

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1653 článek mě zaujal 327
Zaujal Vás tento článek?
Ano