asseco Aimtec murr

Menší, úspornější, s minimální údržbou

Vláknové lasery jsou v porovnání s CO2 lasery poměrně mladou technologií. Hlavní technickou odlišností je, že díky diodovým laserům odpadá potřeba rezonátorového plynu. To s sebou nese řadu výhod.

 

Vláknový laser nabízí nejen vysokou účinnost a velmi nízké náklady na provoz díky nízké spotřebě elektrické energie, ale také mnohem delší životnost laserového zdroje. Mezi další výhody patří: minimální údržba (vláknové lasery nemají zrcátka vyžadující údržbu a seřizování, nemusí se kontrolovat přesnost vedení paprsku), vyšší rychlost řezání (optimální výsledky do tloušťky 15 mm), a až 6krát vyšší životnost optických čoček. Vláknové lasery jsou menší a lehčí ve srovnání s klasickými lasery, a vyžadují menší nárok na pracovní prostor. Záruka nebývá omezena počtem pracovních hodin laserového rezonátoru ani počtem směn.

Vysoká produktivita
V porovnání s CO2 laserem se na produktivitě podílí nejen vyšší rychlost řezání, ale pro některé materiály i kvalitnější řez. Podle výrobce fiber laseru Durma, společnosti Durmazlar, jsou aplikovány nové trendy do laserových center kontinuálně s nejnovějšími poznatky vývoje. Jen samotný laser však k vysoké produktivitě pálení plechů nestačí.
Systém pro manipulaci D-Tower je určený k nakládce a vykládce břemen pro automatickou přepravu zpracovaných a nezpracovaných tabulových plechů ve fiber laserech Durma. Systém nakládky s pohyblivým výměnným stolem integrovaně spolupracuje se systémem nakládání/vykládání D-Tower, jehož hlavními benefity jsou:

- Možnost plně automatického průběhu laserového řezání bez zásahu lidského faktoru.
- Počet palet v systému je možné měnit podle konkrétního použití a potřeby.
- Díky automatické nakládce a vykládce lze zkrátit výrobní časy.
- Snadný přístup k často používaným materiálům díky uskladnění hned vedle laseru.
- Vysoce kvalitní výroba bez zdeformovaných a poškrábaných tabulí plechu.
- Maximalizace využití strojního zařízení optimalizací toku materiálu.
- Zvýšení bezpečnosti práce a provozu.

Klíčové implementační a servisní zázemí
„Pokud zastupujete zahraničního výrobce strojů, je bezchybně fungující servis a kvalifikované poradenství pro řadu zájemců o koupi zařízení zcela zásadním požadavkem. Navíc účinné zvládnutí překotně se vyvíjející technologie předpokládá neustálé vzdělávání technických pracovníků. Zúčastnili jsme se řady školení v zahraničí, pořídili jsme Clean box pro opravy a čištění laserových hlav, významně jsme investovali do skladu náhradních dílů, včetně náhradních laserových hlav,” upřesňuje Petr Čejka, jednatel společnosti Formetal.
Segment laserových center pro řezání plechů je vysoce konkurenční prostředí. Vláknové lasery Durma získávají oblibu díky velmi příznivému poměru cena/výkon a důkladnému servisnímu zabezpečení.

Jan Matoušek

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1540 článek mě zaujal 292
Zaujal Vás tento článek?
Ano