asseco Aimtec murr

Lasery si posvítí na kompozity

Fraunhoferův institut pro laserovou techniku (ILT) bude v německých Cáchách (9.‒10. 4. 2019) hostit sympozium Laser in Composites zaměřené na laserové zpracování a obrábění kompozitů.

 

Sympozium představí nejnovější vývoj a nejmodernější aplikace laserového zpracování kompozitních materiálů v různých oblastech od automobilového průmyslu a letectví přes segment elektromobility až po lehkou výrobu. Pořadateli akce jsou Fraunhoferovy instituty ILT a IPT (institut pro výrobní technologie) ve spolupráci s Technickou univerzitou RTWH Aachen a tamním Centrem pro integrativní lehké konstrukce (AZL).
Zaměření sympozia bude na laserové řezání a vrtání kompozitů a prepregů, laserové spojení termoplastických kompozitů a hybridních konstrukcí, procesy pro ukládání pásky podporované laserem a řízení procesů i zajištění kvality. Hlavním cílem je podle organizátorů shromáždit specialisty z řad výrobců laserových zařízení a průmyslových procesních techniků, aby si vyměnili informace o nejnovějších výsledcích a budoucích vyhlídkách v oblasti laserového zpracování kompozitních materiálů.
Na úvodní konferenční den jsou proto plánována témata: Současné aplikace a trendy laserového zpracování kompozitů, hybridní spojování plastů a kovů, laserové hybridní spojování texturovaných kovových a plastových komponent, laserová předúprava jako kombinovaná inline technologie, řezání kompozitů lasery s vysokým výkonem, srovnání vrtání lasery s dlouhými a ultrakrátkými pulzy do předvýrobků s uhlíkovými vlákny a laserová úprava tištěných flexibilních vodivých cest na předvýrobcích s vlákny pro topné konstrukce.
Druhý den bude pokračovat bloky se zaměřením na termoplastické laserové pásy a adaptivní ohřev laserovým ozařováním, výrobu kompozitních částí s využitím nepřetržitého digitalizačního měření v laserovém umísťování pásek, monitoring kvality laserem svařovaných plastových pásů vyztužených vlákny pomocí termografie a strojového učení. Konferenci pak zakončí přednáška zabývající se technologiemi snímačů pro řízení procesů při laserovém zpracování materiálů FRP.
 

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1304 článek mě zaujal 284
Zaujal Vás tento článek?
Ano