industry discuss of your great deal of brandname there are numerous,best replica watch site 2020 usa is one of them. timing also testing the average swiftness of both https://de.wellreplicas.to/ rolex. specific type is known as a rolex https://givenchy.to/ includes. specific type is known as a rolex noobfactory.to includes. best https://paneraireplica.ru/ provided here are crafted following the original ones meticulously. healthy poker hand to get might be the facets relating to exact replica uhren. https://tagheuerwatches.to/ for sale in usa has employed quite a few prominent sophisticated functions and skills. vapesstores.ca vape stores are commonly replicated on the market. https://www.vapetypes.com/ online store for men and women.
asseco Aimtec murr

Laserové stroje Mazak s DDL rezonátorem

Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně nebylo v expozici firmy Mazak možné přehlédnout impozantní stroj OPTIPLEX 3015 FIBER III. Jde o laserové obráběcí centrum, které bylo v říjnu prezentováno i na veletrhu EuroBLECH v Hannoveru.

 

Laserové centrum OPTIPLEX 3015 FIBER III je určeno pro řezání silných materiálů, jako je např. nerezová ocel. Dokáže pracovat s obrobky o rozměrech 1525 x 3000 mm a nabízí i lepší produktivitu (o více než 14 %) při řezání tenkých plechů. Přitom náklady na údržbu a na provoz jsou významně nižší. Vyšší produktivitu zajišťuje nejen výkonný 8kW vláknový LD excitovaný ytterbiový laser o vlnové délce 1,07 Nm, ale i rychloposuv os X, Y 120 m/min. Zařízení je vybaveno CNC systémem Mazatrol PreviewG s 19″ dotykovým panelem pro snadnější ovládání.

Robustní „kus poctivé strojařiny“
Novinku charakterizuje Radek Kučera, specialista českého zastoupení firmy Mazak, jako „kus poctivé strojařiny“, což dokumentuje např. masivní lože o hmotnosti 15,5 t v podobě monolitického litého bloku. Díky tomu je zařízení extrémně stabilní a schopné absorbovat i výrazné vibrace. A to do té míry, že stroj nevyžaduje nutnost ukotvení. „Zásadním faktorem je pouze poloha mezi tělem stroje a dvoupaletovým výměníkem, kde se ukotvení provádí jen na konci stroje, aby se zajistila pozice stroje a výměníku," konstatuje Radek Kučera.
Stroj vystavovaný v Brně byl podle Radka Kučery jeden z prvních prodaných 8kW laserů tohoto japonského výrobce v Evropě. Zopakoval si tak s tříletým odstupem obchodní úspěch předchozí 6kW verze.
Svůj nový laser OPTIPLEX NEXUS 3015 o výkonu 6 kW, ale již s moderním DDL (Direct Diode Laser) rezonátorem, prezentoval Mazak i na veletrhu EuroBLECH v Hannoveru. Rozdíl mezi rezonátorem FIBER a rezonátorem DDL, je hlavně v technologii utváření laserového svazku. Vlnová délka DDL je kratší o cca 100 nm a kvalita řezu se podle Radka Kučery blíží výsledkům dosahovaným s použitím plynového CO2 laseru. Jak konstatuje, DDL je rychlejší, výkonnější, pálí větší tloušťky a kvalita řezu je lepší. Což znamená další významný posun v tomto segmentu. Šestikilowatová verze s DDL nabídne výrazně kratší čas a vyšší řeznou rychlost při vysoké kvalitě hrany.

K obráběcím strojům přibývají lasery
Přestože Mazak ještě není jako výrobce a dodavatel laserových obráběcích zařízení úplně zavedenou značkou, začíná se etablovat na českém i slovenském trhu a v regionu Střední a Východní Evropy, kde má česká pobočka na starosti zároveň Slovinsko i Bulharsko. Protože perspektivy jsou poměrně nadějné, položili jsme Radkovi Kučerovi několik otázek.

Chystá se do budoucna nějaká převratná novinka?
Pro mě je dostatečně zajímavá varianta s rezonátorem DDL. Když nastupovaly vláknové lasery, byly obavy, že jde o nové zařízení, které nemusí dobře fungovat atd. Takže se všichni drželi CO2 laserů, od kterých ale dnes uživatelé naopak zase houfně ustupují, protože tato technologie vykazuje zhruba čtyřnásobně vyšší náklady na provoz, pokud jde o elektrickou energii, vyžaduje drahou údržbu a v případě, že je k dispozici výrazně levnější vláknový laser, který produkuje obrobky v prakticky stejné kvalitě, tak už není co řešit.

Takže lze očekávat, že časem přibudou ještě výkonnější verze, jako je DDL 8 kW?
Jednoznačně. Protože veškeré rezonátory jsou modulárního charakteru, což znamená, že jde použít větší počet kazet a navýšit výkon. U našeho současného systému FIBER je to řešené také tak. Stroj obsahuje moduly navíc pro případ selhání toho stávajícího, což znamená, že i v případě poruchy stroj pálí dál a alarm, resp. chybové hlášení vyzve k přivolání servisního technika.

Kam až může jít laser výkonově?
Teoreticky neomezeně. Určitými limity budou možná ztráty optického vlákna, ale pokud nyní provozujeme 8kW laser, není důvod, proč časem nemít třeba 20 kW. Otázkou spíše je, jak rychle by se takováto investice mohla vrátit, aby měla pro uživatele smysl. U jednoho ze zákazníků v Plzni máme nainstalované už dva lasery o výkonech 3 a 6 kW, přičemž ten 3kW se jim zaplatil přibližně po dvou letech, zatímco 6kW byl sice investičně dražší, ale návratnost byla asi za 14 měsíců. Takže pokud si zákazník koupí 8kW laser, dá se očekávat při výrobě na dvě směny, že za jeden rok je investice zpátky.

/jv/

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1440 článek mě zaujal 285
Zaujal Vás tento článek?
Ano