asseco Aimtec murr

Nové vláknové lasery od 4iSP

V Hannoveru na veletrhu EuroBLECH představila společnost 4iSP, která se zabývá prodejem průmyslových laserů a CNC strojů, zbrusu nový laser HS-G4020H-I4000. Firma má výhradní zastoupení řezacích laserů HSG Laser pro ČR, Slovensko a Německo, proto nedávno otevřela v Modleticích u Prahy největší prodejní a předváděcí showroom této techniky v Evropě - Eurazio Center.

 

Velký profesionální plně krytovaný 12kW laser HS-G4020H s výměnnými pracovními stoly a s pracovní plochou 4000 x 2000 mm je určený na řezání ocelových a nerezových plechů i plechů z barevných kovů. Stroj lze osadit laserovými zdroji s výkonem 3000-12 000 W (na EuroBLECHu vystavovaný komplet byl vybaven zdrojem IPG 4 kW a hlavou Precitec) a nabízí max. rychlost pohybu 140 m/min a poziční přesnost 0,05 mm.

Laserový gigant s dlouhým životem
Stroje ze série HS-G-H využívají stejně jako lasery HS-G zdvojený pohon, výkonné servomotory a ozubený hřeben s pastorkem umožňující vyšší maximální rychlost pohybu (140 m/min) při akceleračním zrychlení s povoleným přetížením 1,5 G. Odlehčený portál je vyroben z jediného kusu duralu, šasi CNC stroje je vyráběno speciálním postupem (nejprve je zahřáto na teplotu 600 °C a následně pozvolně ochlazováno po dobu 24 h). Opracování pak probíhá na speciální frézce o délce 8 m. Díky tomuto postupu lze u stroje garantovat dlouhou životnost bez mechanických deformací.
Součástí šasi stroje jsou kromě řídicí elektroniky i další komponenty nezbytné pro provoz laseru, jako např. řídicí PC, softwarové vybavení, chlazení, odtah spalin apod., takže po osazení laserového zdroje je stroj ihned připravený k práci.
Ve srovnání s ostatními typy laserů mají vláknové lasery nejvyšší účinnost (CO2 laser: 10 %, YAG laser: 2 %, vláknový laser: 30–35 %) a díky vedení laserového paprsku optickým vláknem nepotřebují složitou vnitřní optiku, náročnou na seřizování ani další pohyblivé vnitřní části. Vláknové lasery tak mají nízké provozní i servisní náklady a zároveň velmi vysokou životnost 80 000 až 100 000 hodin. Při porovnání s konvenčními CO2 lasery mají vyšší hustotu energie laserového paprsku (je soustředěna na menší plochu) a díky tomu nabízejí mnohem menší šíři řezu s ostrými okraji. To umožňuje přesné řezání i velmi jemných struktur. Několikanásobně vyšší řezná rychlost pak zajišťuje menší teplotní zásahy v okolí místa řezu a minimalizuje případné deformace materiálu vlivem tepla.

Novinky na českém trhu
Na podzim firma uvedla profesionální CO2 lasery nizozemské firmy BRM určené pro náročný provoz k práci s tenkými i silnými materiály. Tyto stroje se podle 4iSP nesnaží konkurovat levnějším strojům na trhu, jejich výhodou je rychlost, přesnost, stabilita a záruka kvality všech jeho částí.
Plně vybavený CO2 laser a laserová gravírka BRM s výkony 80–150 W je vybaven na všech osách výkonnými servomotory. Díky tomu je chod laseru rychlejší a přesnější, než je tomu u krokových motorů. Lasery disponují pohyblivým pracovním stolem a již v základní výbavě disponují dvěma laserovými čočkami pro řezání a gravírování, s různou ohniskovou vzdáleností, rotační osou a průmyslovým vodním chlazením.
Nejprodávanější model, CO2 laser BRM-6090 s výkonem 100 W, dovede zpracovávat celou řadu organických materiálů. Nejčastější aplikací je použití na dělení/řezání PMMA (plexisklových) desek, kde pracuje rychle a čistě s materiálem o síle 10–12 mm, ale po přizpůsobení rychlosti pohybu hlavy v ovládacím programu si podle výrobce snadno poradí i s materiálem o znatelně větší síle.
CO2 lasery dovolují kromě dělení materiálu i značení (gravírování), které se provádí také např. na skleněných výrobcích. Pro gravírování sklenic či lahví je doporučováno doplnit zařízení tzv. rotační osou, která nahrazuje pohyb jedné z os rotací značeného objektu.
Kromě zařízení s pracovní plochou 400 x 600 mm; 600 x 900 mm; 900 x 1300 mm nebo 1000 x 1600 mm je v nabídce značky BRM zastoupena i kategorie portálových strojů. Patří do ní verze s pracovními plochami 1300 x 2500 mm a 1500 x 3000 mm. Jejich využití je obdobné jako v případě menších, krytých strojů. Uplatnění by měly najít zejména u firem zpracovávajících deskový materiál o větších rozměrech.
Jako další produkt do svého portfolia zařadila firma jednotky pro chlazení CO2, vláknových i UV laserů, vřeten frézek všech výkonů.

/pk/

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1289 článek mě zaujal 301
Zaujal Vás tento článek?
Ano