asseco Aimtec murr

Úspěšný EuroBLECH

Po čtyřech úspěšných výstavních dnech skončil 26. října v Hannoveru jubilejní 25. ročník mezinárodní výstavy technologií zpracování plechů EuroBLECH 2018. A závěrečné výsledky dávají organizátorům nepochybně důvod ke spokojenosti.

 

Letošního ročníku této prestižní specializované výstavy s rekordní výstavní plochou 89 875 m2 (o 2000 m2 více než v roce 2016) se zúčastnilo celkem 1507 vystavujících firem z 40 zemí (nárůst mezinárodní účasti o 4 %). Jejich expozice si prohlédlo přes 56 tisíc návštěvníků z celého světa, aby získalo přehled o nejnovějších inovacích ve zpracování plechů. Kromě domácích návštěvníků z Německa, odkud se rekrutovalo více než polovina (58 %) vystavovatelů, patřili mezi nejčastější skupiny návštěvníci z Itálie, Švýcarska, Nizozemska, Španělska, Turecka, Indie, Velké Británie, Rakouska a Belgie, ale u expozic bylo velmi často slyšet polštinu i češtinu.
Pro vystavovatele i organizátory je nepochybně potěšující fakt, že většinu z návštěvníků (téměř 4/5) tvořili zástupci ideální cílové skupiny: managementu a lidí s rozhodovací pravomocí. Téměř tři čtvrtiny (73 %) z nich pocházela z průmyslu. I to je důvodem, proč přes 70 % vystavovatelů je podle průzkumu organizátorů již rozhodnuta zúčastnit se příštího ročníku za dva roky (27.‒30. října 2020).

Plechy pod taktovkou jedniček a nul
Hlavními tématy veletrhu byly Průmysl 4.0, velká data a digitalizace – tedy ústřední nové trendy nabízející výrobcům výhody z hlediska nových obchodních přístupů, zjednodušených a méně složitých procesů, i ze zvýšení produktivity a efektivity. Organizátoři Mack Brooks Exhibitions proto zvolili jako hlavní téma veletrhu heslo „Krok do digitální reality", aby představili aspekty průmyslové digitalizace zpracování plechů v plném rozsahu. Expozice pokrývaly celý technologický řetězec zpracování plechů od špičkových technologických systémů až po konvenční stroje.
„Během posledních dvou let došlo k znatelnému technologickému pokroku. Vystavovatelé ukázali, jak dobře je průmysl připraven pro digitalizaci a jak lze tyto nové technologie používat ve výrobním prostředí. Předvedli obrovskou škálu nových strojů a inovativních řešení, řadu z nich naživo v rámci svých expozic, a mnoho z nich zaznamenalo i pozitivní výsledky prodeje," říká Evelyn Warwick, ředitelka výstavy EuroBLECH.

Nejlepší inovátoři byli vybráni online
V rámci veletrhu proběhla také soutěž inovačních technologií EuroBLECH Online Competition, o jejíchž vítězích hlasovala online komunita pro zpracování plechu. V kategorii „Digitální transformace" získala ocenění společnost Trumpf za vnitřní lokalizační systém Track & Trace založený na technologii Ultra Wide Band (UWB), který umožňuje určit jednoznačnou polohu značek v reálném čase pomocí satelitů. V kategorii „Nejlepší start-up" si přízeň hlasujících získala estonská společnost Fractory Solutions za vývoj své výrobní platformy na vyžádání Fractory.co, která zjednodušuje proces outsourcingu. V kategorii „E-Mobility" získala ocenění firma Q-Fin Quality Finishing za systém F200 XL pro odstraňování otřepů, broušení a zaoblení okrajů velmi malých plechových dílů.

Novinky v tváření plechů
Společnost Durma Robotcell prezentovala servoelektrický ohraňovací lis AD-ES s robotizovaným pracovištěm osazeným robotem Yaskawa. Aby byla tato technologie přístupnější i pro menší firmy, spolupracuje výrobce s izraelskou firmou Metalix na řešení automatického programování robota.
Z dalších vystavujících firem vybíráme automatickou linku Variobend na příčné a podélné dělení plechu do tl. 1 mm společnosti Slinet. Jde o posuvný portál pro automatickou výměnu svitku včetně jeho zavedení, automatické nastavení nožů podélného dělení a automatické odskočení kruhových nůžek příčného dělení pro dosažení různé délky jednotlivých pásků plechů.

/jv/

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1475 článek mě zaujal 323
Zaujal Vás tento článek?
Ano