asseco Aimtec murr

Česko je pro veletržní duo důležité

Už jen pár týdnů zbývá do doby, kdy se začátkem února v Lipsku otevřou brány dvou souběžných prestižních průmyslových veletrhů: Intec a Z 2019. Jde o první významnou akci příštího roku v Evropě, navíc pro nás v krátké dojezdové vzdálenosti ca 260 km. 

 

V termínu od 5. do 8. února 2019 bude Lipský veletržní areál hostit dvě oborové akce kovozpracujícího a subdodavatelského průmyslu, které se společně pořádají ve dvouletém cyklu již od roku 2007. „Duo těchto veletrhů odráží celý procesní a odběratelský řetězec strojírenské výroby. Podle zatím posledních přihlášek se bude prezentovat zhruba 1300 vystavovatelů z 30 zemí a Česká republika bude mít letos  jednu z největších vystavovatelských účastí," řekla Dr. Deliane Träber, ředitelka veletržní sekce na tiskové konferenci v Praze.

Intec není jen pro velké firmy   
Tento veletrh patří k předním evropským veletrhům obráběcích strojů a přesných nástrojů. Už několik let se v něm velmi rychle zabydluje automatizace výroby, robotika a robotizace, která doprovází četné výrobce a dodavatele obráběcích strojů. Největší podíl vystavovatelů (34 %) prezentuje právě obráběcí stroje. Návštěvníci se mohou seznámit s novinkami ve speciálních a jednoúčelových strojích, porovnat nabídky v řezných nástrojích pro třískové obrábění i pro těžko obrobitelné materiály. Nebudou chybět tvářecí stroje, periferní systémy či senzorová technika, ale ani software pro automatizaci výroby a procesů. Podle Kersten Bunke, ředitelky veletrhů Intec a Z, bude robotika a automatizace pokrývat pětinu (19 %) z prezentovaných společností. K vystavovatelům patří podle ní nejen mezinárodní koncerny, ale také středně velké i malé firmy a také specialisté na kompletní výrobní systémy.    

Z od slova Zuliefermesse 
Souběžný veletrh Z se koncentruje na subdodavatelské služby. Subdodavatelé z celé Evropy zde budou demonstrovat svoji výkonnost a inovační sílu jako partneři finálních výrobců a systémových dodavatelů. Zastoupeny budou výrobci dílů a součástí nejen z kovů a plastů, ale také z netradičních materiálů, jako jsou např. kompozity. Návštěvníci se budou moci seznámit i s výrobními postupy jako technologickými subdodávkami, pracovními nástroji, testovacími zařízeními a spojovacími montážními procesy. Mezi vystavovateli budou i firmy zabývající se technologickými průmyslovými službami.
Českým firmám usnadňuje prezentaci na obou veletržních akcích Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR prostřednictvím finanční podpory ve společném stánku České republiky. Tuto výhodu tradičně využívají zejména subdodavatelské společnosti působící v oblasti automobilového a slévárenského průmyslu.   

Atraktivní doprovodný program
Kromě expozic na obou veletrzích by si návštěvníci neměli nechat ujít ani rozsáhlý tematický doprovodný program v podobě odborných sympozií, konferencí a workshopů, ale také zvláštních přehlídek, na kterých se dozvědí, jak se kombinací klasických výrobních postupů a nových technologií dají posouvat hranice obvyklých procesů.
V rámci veletrhů se bude poprvé konat (7. února) odborné fórum New mobility s přednáškami renomovaných expertů ze sféry průmyslu a politiky. „Fórum nabízí platformu pro sledování a diskuze k výzvám a příležitostem pro strojírenství a subdodavatelský průmysl, které s sebou přinášejí nové koncepce pohonů dopravních prostředků," doplnila Dr. Delanie Träber.  
Podrobnější informace o programu i obsahovém zaměření veletrhů lze získat na: www.intec-lipsko.cz a www.z-lipsko.cz.

/pk/

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1243 článek mě zaujal 326
Zaujal Vás tento článek?
Ano