asseco Aimtec murr

I plasty mohou být „zelené“!

Ústřední událost v plastikářské branži, říjnový mezinárodní veletrh Fakuma v německém Friedrichshafenu, představí nejen produktové novinky, ale tradičně i hlavní témata, která hýbou tímto průmyslovým odvětvím. K těm stěžejním (nejen) na letošním ročníku patří „plasty a ekologie“.

 

Organizátoři veletrhu zdůrazňují, že Fakuma a vystavovatelé, kteří na této prestižní akci představují své výrobky, se zaměřují na intenzivní recyklaci a současný trh s plasty charakterizují zejména „zelené" materiály přívětivé či neutrální k životnímu prostředí.

Procesy pro udržitelnou recyklaci
Co se stane s PE, PS, ABS nebo PET a CFRP, když dosáhne konce své původní životnosti? Celá sekvence zpracování je zabalena do ekologicky odpovědného zpracování plastů, jehož stěžejním a velmi žádoucím faktorem je recyklace. Dokonce i high-tech materiály jako CFRP se stále častěji recyklují a znovu se používají pro nové účely. V tomto ohledu je důležitá prevence (označovaná také jako downcycling) pomocí moderních procesů a recyklace materiálů řazených podle typu. „Odvětví plastů se již řadu let stává čím dál udržitelnějším," říká projektová manažerka veletrhu Annemarie Schurová. To se nevztahuje pouze na recyklaci materiálů, ale zejména na úsporu energie, a tím i úspornější výrobní procesy, energeticky úsporné stroje a biologicky odbouratelné plasty. A udržitelné alternativy nejsou v žádném případě, ani pokud jde o jejich užitné parametry - např. trvanlivost, zpracovatelnost a hmotnost - o nic horší než jejich konvenční předchůdci.
S využitím plastů a kompozitů se dnes vyrábí stále více produktů. Vzrůstající poptávka po kvalitnějším řešení vyžaduje inovativní procesy a vývoj nových, stále dokonalejších produktů, často se specifickými parametry zaměřenými na konkrétní aplikační oblast využití. Kromě nových „zelených" produktů výrobci strojů, surovin i přesných dílů představí na veletrhu Fakuma nejrůznější komponenty a systémy, které jsou potřebné pro konvenční i inovativní procesy. Ať už jde o vstřikování, extruzi, tvarování za tepla, pěnění nebo nyní prosazovaný 3D tisk.

Ve znamení automatizace
Procesní sekvence v oblasti plastů jsou stále více automatizovány. Významný faktor v tomto ohledu představují rostoucí požadavky na systémy a komponenty kompatibilní s Průmyslem 4.0, které umožňují in-line výrobní kroky a kontrolu kvality. Velké množství variant, menší výrobní dávky, výroba na zakázku a kratší životnost výrobků jsou pro výrobce plastových dílů obrovské výzvy. I v oblasti výroby plastů se stále více a více jako ekonomicky výhodnější ukazují systémy, kde je manipulace podporována moderní robotikou a kde software poskytuje možnost analýzy a porovnávání v reálném čase, srovnání s cílovými versus skutečnými výrobky.

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1292 článek mě zaujal 328
Zaujal Vás tento článek?
Ano