asseco Aimtec murr

Lékařská diagnostika v kapesním formátu

Zatímco např. malé domácí měřiče krevního tlaku se už staly běžnou záležitostí, za řadou dalších vyšetření, jako je třeba EKG, musíme stále k lékaři. Na trhu sice existuje několik přenosných osobních EKG, ale většinou ne zcela miniaturních rozměrů.

 

Zcela odlišné zařízení reprezentuje kompaktní výrobek maďarské firmy Sanatmetal s názvem Wiwe. Placička o formátu platební karty disponuje celou plejádou špičkových technologií včetně EKG.
Zařízení zpracovává řadu medicínských informací, které bezdrátově odesílá na mobilní telefon, kde je pak srozumitelnou formou prezentuje uživateli. Na zjednodušené škále ukáže, např. zda je vše v pořádku nebo jestli došlo k závažnějšímu překročení obvyklých hodnot či případně zobrazí výstražný alarm avizující, že je nejvyšší čas přivolat sanitku.
Chytrá krabička nabízí řadu různých funkcí, podobně jako např. populární fitness náramky nebo chytré hodinky (i ty sice aplikace uváděné jako EKG nabízejí, ale zpravidla nejde o příliš relevantní systémy nabízející skutečně seriózní měření). Mezi tyto funkce patří např. krokoměr, protože chůze prospívá zdravému životnímu stylu a pomáhá snížit rizika spojená se srdečními chorobami, či počítadlo kalorií. Ale to hlavní, co jej řadí do zcela jiné ligy a posouvá na úroveň skutečné medicínské diagnostiky, je schopnost měřit důležité zdravotní faktory, jako je např. hladina kyslíku v krvi (na principu pulzního oxymetru - SpO2), a zejména sledovat srdeční frekvenci. Přesněji řečeno provádět měření, záznam a vyhodnocovat případné abnormality zjištěné v EKG křivce.

Srdeční záležitost
Wiwe pomocí výkonného softwaru (inteligentní výpočetní algoritmus vyhodnocuje vlastnosti EKG křivky, zda se na obzoru nerýsuje nějaký zdravotní problém) umožňuje monitorovat a analyzovat vitální charakteristiky a během jedné minuty upozornit v předstihu na varovné příznaky arytmie, mrtvice či vyhodnotit riziko náhlé srdeční zástavy. Tyto výsledky mohou být následně odeslány přímo praktickému lékaři nebo specialistovi pro další analýzu, nebo na jakoukoli e-mailovou adresu ve formě PDF. Zařízení umožňuje měřit a uchovávat zdravotní data různých osob, samozřejmě vždy přes zabezpečený přístup příslušné osoby.
Přístroj nenahrazuje profesionální medicínské EKG přístroje s vícekanálovým záznamem, na což samozřejmě výrobce také upozorňuje. Ovšem umožňuje poskytnout základní informaci pro ošetřujícího lékaře v době, kdy je výkyv v srdeční funkci aktuální. To je velmi důležité, protože za běžných okolností se pacient dostane k lékaři až za určitý čas, a záznam prováděný na odborném pracovišti už často vykazuje úplně jiné hodnoty.
Díky Wiwe má tak odborný lékař k dispozici aktuálnější data z doby, kdy se v pacientově těle odehrávalo něco nestandardního.
Podle reference kardiologů, opírající se o klinickou studii testování Wiwe na vzorku tisícovky pacientů, dokázal přístroj detekovat srdeční arytmii s 98,7% přesností, což je vzhledem ke kompaktnosti jednotky, opravdu velmi vysoká hodnota.
Takovéto miniaturní zařízení, které může mít uživatel neustále při sobě, je komfortnější než obvyklé vyšetření na EKG, kdy musí odložit oblečení a na tělo jsou mu přikládány snímače. Wiwe takovéto úkony nevyžaduje, jediné, co musí člověk udělat, je přiložit prsty na snímací plošky a vydržet minutu v klidu po dobu snímání charakteristik srdeční činnosti a pořizování záznamu.

A jde to i bez drátků!
Když se proto naskytla možnost Wiwe vyzkoušet, nebyl důvod odmítnout seznámení se s tímto miniaturním zázrakem medicínské techniky.
Dorazil balíček obsahující krabičku s přístrojem a návodem k jeho používání (samozřejmě včetně češtiny, vzhledem k tomu, že Wiwe je distribuován i na českém trhu) a sloganem „zpráva od srdce“, vtipně a trefně vyjadřujícím jeho určení. Zařízení samotné je velikosti platební karty, ovšem o něco silnější - jeho tloušťka činí 5 mm, takže se pohodlně vejde do kapsy či kabelky.
Na boční straně přístroje je tlačítko pro aktivaci. Poté se provede autokonfigurace (trvá cca 10 s) a zařízení je připraveno k měření. Měřicí operace je signalizována pulzujícím zeleným podsvětlením linky, symbolizující záznamovou křivku, na vrchní straně přístroje mezi dvěma dotykovými body. Červená LED dioda na zakončení linky oznamuje status (např. ukončení měření, chybové stavy apod.). Na levém dotykovém bodě je zároveň umístěn i snímač úrovně kyslíku v krvi.
Stěžejní součástí systému je bezplatná aplikace Wiwe, kterou si uživatel nainstaluje do svého smartphonu (dostupná pro systémy iOS 8.1 a vyšší a Android od verze 5.0 výše, vyžadován je Bluetooth 4.0). Aplikace je bezdrátově propojena s měřicím zařízením, z něhož jsou získaná data přenesena do smartphonu a analyzována. Výsledky se zobrazují v přehledné podobě na displeji, přičemž detailní informace, jako je např. záznam EKG křivky, lze poslat ve standardizovaném formátu ošetřujícímu lékaři či odborným specialistům.
Napájení obstarává vestavěný akumulátor dobíjený přes USB port, stav nabití baterie a vypnutí či zapnutí jejího dobíjení indikuje další sada LED diodek na boku přístroje.

Hlídač zdravotního stavu
Pro testy zařízení byla testerem „pokusná osoba“, s diagnostikovanou tachykardií, což s sebou samozřejmě přináší problémy spojené s někdy velice výrazným kolísáním srdečního rytmu a krevního tlaku a s tím související zdravotní obtíže. Během zhruba dvouměsíčního používání zaregistroval přístroj hned několikrát anomálie různého stupně včetně dvou případů s označením vysokého rizika v případě arytmie, a to nejen na základě pocitových stavů zhoršeného zdraví. S výjimkou zmíněných krizových situací, které si následně stejně vyžádaly lékařské vyšetření, systém prokázal i průběžně skutečně dobré služby tím, že upozorňuje na nestandardní zdravotní stavy, a tím pomáhá uživateli pečovat o své zdraví - např. si v předstihu může vzít lékařem naordinované léky ještě před tím, než by se situace v případě nezkorigování medikamenty mohla dostat do skutečně kritické fáze.

/joe/

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1349 článek mě zaujal 288
Zaujal Vás tento článek?
Ano