asseco Aimtec murr

Pražské letiště zkouší nového robota

Master Pepper, jak se nový zaměstnanec letiště jmenuje, bude mít na starosti kromě zábavy cestujících také poskytování základních informací např. o odletech a příletech, kterým směrem je konkrétní gate apod.

 

Pro Letiště Praha, které je mj. vyhodnoceno jako druhé nejlepší letiště v Evropě, jsou nové technologie vždy novým impulzem ke zkvalitňování služeb a větší komfort cestujících, jak sdělil na tiskové konferenci Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.   
Projekt robota, za kterým stojí kromě Letiště Praha také společnost Mastercard, je součástí technologického rozvoje pražského letiště. Robot Master Pepper bude umístěný na Terminálu 2 za bezpečnostní kontrolou v době od 7 do 22 hod. Nejde zcela o informačního robota, kterých je umístěných už několik po světových letištích, ale o sympatického robotka, který má pobavit cestující, hlavně jejich ratolesti, např. tancem, zajímavými odpověďmi na jejich dotazy, ale je schopen jim poskytnout i základní informace o konkrétních letech apod.
Letiště asi před půl rokem oznámilo, že bude investovat do rozvoje letiště včetně nových technologií asi 1 mld. eur. Za tímto účelem byla založena laboratoř AirportLab pro sledování a testování nových trendů a technologií, jako je např. biometrie, virtuální realita, virtuální taxi nebo třeba chytré parkování, které by pomohly rozvíjet nové pilíře letiště. Jako první pilíř má být budoucnost bezpečnosti, druhý má patřit mobilitě budoucnosti, např. až nastane doba autonomních vozů nebo doprava pomocí dronů apod. Dalším pilířem je zákaznická cesta, aby byla pro cestující co nejjednodušší a nejpohodlnější a také virtuální nakupování. Posledním je pak zákaznická zkušenost a zážitek. A právě k tomu je zapůjčen Master Peper, aby bylo otestováno, jestli bude vhodným společníkem pro zábavu cestujících, hlavně těch menších. Zápůjčka trvá až do konce roku 2019, poté bude vyhodnoceno, jestli se robot zakoupí natrvalo.
Robot zatím umí na přímo kladené dotazy odpovídat v angličtině, pro češtinu je nutno zvolit na jeho dotykové obrazovce patřičný povel, dokáže podávat informace o letišti či o službách Mastercard, navigovat do gejtu či do míst pro rodiny s dětmi, a také odnavigovat zájemce na informace. Ovládá také autentické pohyby, díky kterým baví cestující, nebo je připraven se s každým vyfotografovat. Díky svým schopnostem může být pro čekající cestující na svůj let jedinečným zážitkem.
Master Pepper je vybaven zařízeními, které zajišťují jeho funkcionality, včetně pohybu a hlasové interakce. Na hlavě jsou umístěny čtyři mikrofony, tři kamery a 3D hloubková čtečka, ale i dotykové senzory, které jsou také na rukou. V trupu se nachází gyroskop a ve spodní části jsou umístěny dva sonary, šest laserů, tři nárazníkové senzory a další gyroskop. Výška robota je 120 cm a váží 28 kg. Po nabití vydrží v provozu až 12 hod. Operuje v perimetru nabíjecí stanice, aby se mohl kdykoliv dobít.
Celý proces učení robota, který byl vyroben francouzskou firmou Aldebaran ve spolupráci s japonskou společností SoftBank Robotics, je zatím v začátcích, ale díky laboratoři AirportLab se budou jeho schopnosti rozvíjet a také se na něm budou testovat další technologie.

/pk/

 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1468 článek mě zaujal 350
Zaujal Vás tento článek?
Ano