asseco Aimtec murr

Roboti ve službách Jejího Veličenstva

Britská armáda nasadí pro likvidaci výbušných zbraní nové roboty T7. Nejde žádné „střízlíky". Robot váží v přepočtu přes 320 kg a dokáže pozoruhodné věci: Např. vylézt po schodech, vystoupat do svahu o sklonu více než 40 stupňů, a také likvidovat i difúzní bomby.

 
Tento robot společnosti Harris Corporation není autonomní, ale rádiově řízen lidským operátorem. To co jej však činí výjimečným oproti ostatním, je jedna z jeho speciálních vlastností: Obouruční haptické rozhraní Highly Dexterous Manipulator (HDM), neboli schopnost hmatové zpětné vazby, která umožňuje operátorovi přesně cítit, co dělá, když používá robotické rameno T7, např. aby odpojili pojistku bomby.
Robot už úspěšné zvládl počáteční kvalifikační testy zahrnující různé výzvy jako zvládání extrémních teplot a práce v situacích, kdy je vystaven působení foukání písku a dešti. Prokázal také odolnost vůči vlhkosti, vibracím a elektromagnetickému rušení a následně musí zvládnout v rámci programu britského ministerstva obrany Project Starter i pokročilejší zkoušky. Ministerstvo prý uvažuje o pořízení 56 robotů, s cílem získat technologii, jež pomůže služebním jednotkám vyhnout se některým z nejnebezpečnějších úkolů, jako je např. likvidace bomb. Výrobce hodlá nabídnout roboty T7 i americké armádě.
 
Publikováno: 1. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1783 článek mě zaujal 350
Zaujal Vás tento článek?
Ano