asseco Aimtec murr

Základem úspěchu je stabilní management - STILL ČR slaví 25 let

Česká pobočka německého koncernu STILL začínala jako mnoho dalších firem v porevoluční době – v jedné kanceláři se čtyřmi zaměstnanci a neutuchajícím nadšením. Po 25 letech se právem pyšní vlastním střediskem, 200 zaměstnanci, stabilním managementem a velice dobrými ekonomickými výsledky.

 

STILL již desítky let patří k nejdůležitějším dodavatelům vysokozdvižných vozíků, plošinových vozíků, tahačů a nejmodernějších systémů intralogistiky. Více než 8 tisíc zaměstnanců, 4 výrobní závody, 14 poboček v Německu, 20 dceřiných společností v zahraničí a celosvětová síť prodejců jsou vizitkou velmi úspěšné činnosti společnosti.

Na začátku bylo hlavně nadšení
Zastoupení vysokozdvižných vozíků značky STILL existovalo v České republice již od roku 1991, tehdy ještě v rámci obchodního zastoupení firmy Wagner, ale už o dva roky později (v r. 1993) vzniklo oficiální zastoupení STILL ČR.
Karel Šprojcar, obchodní ředitel a prokurista, který ve firmě působí od jejího založení, vzpomíná: „Když jsme v začátcích působili na Václavském náměstí, byli jsme ve firmě jen čtyři a k dispozici jsme měli dva automobily. Servis vůbec nebyl na takové úrovni, jako je dnes. Zajišťoval jej jen jeden servisní technik se servisním vozidlem. Díky tomu docházelo ke komickým situacím, kdy např. muselo servisní vozidlo přijet z Brna na Václavské náměstí, abychom mohli jednomu ze zákazníků předvést, jak to vlastně děláme.“
V roce 1994 se STILL ČR stěhuje z Václavského náměstí do pronajatého areálu v pražských Vokovicích, kde už má kromě kanceláří k dispozici i sklad náhradních dílů a také dílnu. V následujících letech přesvědčuje vedení v Hamburku o nutnosti vybudovat vlastní servisní a obchodní středisko, což se nakonec podaří. Vlastní areál v Praze - Hostivaři je dokončen v roce 2000. Dnes ve firmě pracuje asi 200 zaměstnanců a STILL ČR patří k nejvýznamnějším dodavatelům manipulační techniky v ČR.

Dodavatel logistických řešení
Během 25 let potkalo firmu STILL ČR několik zásadních milníků, které měly klíčový vliv na její směřování. Když pomineme založení firmy a stěhování do vlastního střediska, pak jeden z nejdůležitějších zlomů nastal v roce 2008. Tehdy firma rozšířila svoji hlavní činnost, kterou je prodej a servis manipulační techniky, o poskytování intralogistických řešení na klíč. Tato činnost zahrnuje mj. správu flotily manipulační techniky s využitím vlastního systému neXXt fleet, řízení materiálových toků, poradenství a interní outsourcing.

Budoucnost spočívá v automatizaci
Nezůstalo však jen u intralogistiky. Dalším důležitým milníkem se stalo vybudování pronájemní flotily manipulační techniky, kterou dnes tvoří více než 800 vozíků pronajímaných ze středisek v Praze a Olomouci.
Výrazný krok vpřed představuje vytvoření systému servisního dispečinku s dvanácti dispečery a osmdesáti techniky pracujícími v terénu. Dispečeři komunikují se zákazníky a koordinují činnosti servisních techniků, což přispívá k maximální efektivitě servisu odrážející se na spokojenosti zákazníků.
Zatím posledním významným milníkem se stal projekt na provozování mobilní myčky vozíků, jejíž základ tvoří velký tahač s návěsem. Souprava, která pět dní v týdnu myje u zákazníků vozíky, je vybavena čistírnou odpadních vod řízenou informačním systémem. Myčka si dokáže samostatně ohřívat vodu, což umožňuje mytí vozíků ohřátou vodou nebo párou. Tento zcela ojedinělý a ekologický projekt si získal důvěru nejen u zákazníků, ale také u veřejnosti, která měla možnost hlasovat v Projektu LOG-IN podle vybraných kritérií: inovativnost, využití v praxi, výhody proti podobným konkurenčním výrobkům a celkový přínos produktu. Mobilní myčka se umístila na prvním místě, a získala tak ocenění Technická a technologická inovace roku 2018.
Jak by měla vypadat budoucnost? Je jasné, že STILL zůstane i nadále především dodavatelem manipulační techniky. Karel Šprojcar však vidí velkou výzvu v automatizaci logistických procesů. V tomto směru už firma podnikla první důležité kroky, jako je např. propojení se společností DEMATIC, dodavatelem plně automatizovaných řešení. Je to jasný signál, že se STILL snaží být vždy o nějaký ten krůček napřed.

Karel Šprojcar, obchodní ředitel a prokurista

(ve firmě působí od jejího založení)
Prvních deset let jsem působil jako obchodní zástupce, poté jako Key Account Manager. Od roku 2005 mám zodpovědnost za tým prodejců. Původně nás bylo sedm, dnes v obchodním oddělení pracuje 25 lidí. Během svého působení ve firmě jsem sice občas dostával nějaké nabídky na změnu zaměstnání, ale ve firmě STILL byly na obzoru neustále nějaké nové výzvy, takže jsem nakonec vždy zůstal a jsem tady služebně nejstarší. Dnes jsem přesvědčen, že jsem udělal dobře.

Jiří Eigl, technický ředitel

(ve firmě působí 8 let)
Vzhledem ke stále se zvyšující odbornosti a požadavkům zákazníků může uspět v dnešní době jen ten připravenější. Také proto jsme vybudovali servisní dispečink, v němž dnes pracuje dvanáct dispečerů. Technici se díky tomu věnují pouze servisním úkonům, a nemusí plánovat svoji práci a zabývat se administrativou. STILL je silnou firmou, která dává nemalé finanční prostředky do vývoje. Přitom vývoj je nezbytný k tomu, abychom drželi krok s moderními trendy - automatizací a digitalizací. Náš tým je natolik silný, že dokáže veškeré novinky okamžitě implementovat.

David Rieger, manažer pronájmu a prodeje použitých strojů ČR a SR

(ve firmě působí 7 let)
V době mého nástupu byl krátkodobý pronájem a použité stroje poněkud ve stínu hlavní nabídky, což je prodej a servis nových vozíků. Troufnu si tvrdit, že dnes jsou si všechny tyto produkty z hlediska důležitosti rovnocenné. Přispělo k tomu především masivní rozšíření pronájemní flotily z 300 na aktuálně 850 ks strojů všech typových řad a otevření olomoucké pobočky oddělení pronájmu a prodeje použitých strojů. STILL má vynikající perspektivu do dalších let, protože se aktivně staví k inovacím, vývoji novinek a implementaci nejmodernějších technologií v oblasti manipulace se zbožím a materiálem. Jsem rád, že všechny tyto novinky rychle zařazujeme do pronájemní flotily a nabízíme na showroomech s použitými stroji. I to je jeden z faktorů motivující mě i mé kolegy – stále směřovat vpřed.

Roman Trbušek, finanční ředitel

(ve firmě působí téměř 10 let)
Do STILL ČR jsem přišel z velmi podobného typu společnosti, rovněž velké nadnárodní korporace s německým základem a kulturou. I když obor podnikání je zcela odlišný, mohl jsem i tak ve světě financí a controllingu stavět na dosavadních zkušenostech. Zákazníci STILL ČR většinou nekupují vozíky do vlastnictví. Preferují různé formy financování s předem stanovenou cenou a dobou kontraktu. Naším úkolem je maximalizovat efekt a užitek pro zákazníka různými modifikacemi smluvních vztahů dle požadavků zákazníka. Obvykle po čtyřech až pěti letech bývají vozíky obměňovány za nové a tento „koloběh“ se opakuje. V minulých letech představoval standard smluvní vztah mezi leasingovou společností a zákazníkem. STILL byl pouze dodavatelem manipulační techniky a následně servisních služeb. Dnes roste podíl zákazníků, kteří preferují smlouvu a přímou spolupráci s dodavatelem manipulační techniky, nikoli s financující institucí. Z mého pohledu je STILL ČR velmi zdravou firmou se stabilním vedením a mnoha zaměstnanci, kteří „umějí vzít za práci“, což představuje dobrý základ, na kterém se dá stavět. Jsem přesvědčen, že naše společnost má velmi dobrou pozici a potenciál k dalšímu růstu a rozvoji.

Ivana Majerová, HR a marketing manažer společnosti

(ve firmě působí od jejího založení)
U příležitosti našeho výročí chceme hlavně poděkovat zaměstnancům, protože bez nich bychom těch 25 let na trhu nezvládli. Právě díky jejich výkonům a loajalitě jsme tam, kde jsme. Velmi si vážíme toho, že někteří jsou s námi od počátku firmy, řada zaměstnanců je zde 10, 15 nebo i 20 let. Jako poděkování jsme je pozvali společně s jejich partnery na divadelní představení do Vinohradského divadla. Společná setkání ale organizujeme průběžně po celou dobu fungování firmy. Každoročně se setkáváme na řadě společných kulturních a sportovních akcích. Nezapomínáme ani na bývalé zaměstnance. Pro naše seniory, kteří již z firmy odešli, pořádáme každý rok minimálně dvě setkání, která jsou spojena s výletem, bowlingem nebo třeba návštěvou divadla. Velmi si vážíme, co pro firmu udělali a chceme jim ukázat, že jsme na ně nezapomněli a nezapomeneme. Já jsem ráda platným členem našeho managementu a snažím se do tohoto týmu vnést ženský pohled a názor na věc. Kolegů si moc vážím a STILL mne prostě baví už 25 let.

Branislav Timko, jednatel

(ve firmě působí 7 let)
Když jsem téměř před sedmi lety do firmy STILL ČR nastoupil, měla velmi dobrou výkonnost a velice dobré postavení mezi pobočkami STILL v Evropě. Dnes, když přijdu do práce, vidím stejné tváře jako při svém nástupu před téměř sedmi lety, což je úžasné. Máme stabilní management, což je předpokladem úspěšného působení firmy. Také proto je firma STILL ČR považována za jednu z nejlepších poboček v Evropě. Stále se snažíme naše služby inovovat a myslím si, že se nám to daří. Mnoho změn bylo nastartováno už v době, když jsem nastoupil. Mám na mysli především poskytování komplexních intralogistikých řešení, což nás posunulo o velký krok dopředu. Velké pokroky jsou vidět v oddělení servisu, kde jsme začali klást důraz na intenzivní dispečink, který neustále zlepšuje koordinaci spolupráce se zákazníky. Žhavou novinku pak představuje náš patent - mobilní myčka vozíků. V dalších letech se budeme nadále prezentovat jako dodavatelé manipulační techniky a poskytovatelé komplexních logistických řešení. Zároveň se budeme zaměřovat na nejmodernější trendy, jako je například automatizace.

Společnost STILL nabízí na celém světě řešení vnitropodnikové logistiky a inteligentní kombinace vysokozdvižných vozíků, skladové techniky, softwaru, služeb a servisu. Aktivity zakladatele firmy Hanse Stilla přerostly v celosvětově známou a silnou značku. Klíčem úspěchu  jsou vysoce efektivní produkty, které sahají od specifických komplexních nabídek pro malé a velké provozy v různých oborech až po počítačové logistické programy pro řízení skladů a materiálových toků. Navštivte STILL také na www.still.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/still.

 
Publikováno: 29. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1904 článek mě zaujal 335
Zaujal Vás tento článek?
Ano