asseco Aimtec murr

Škoda Auto využívá pro inventarizaci dron

Automobilka Škoda Auto ve svém hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi testuje v pilotním provozu dron, který dokáže ze vzduchu identifikovat a počítat palety na vnějších plochách skladového prostoru automobilky a pomáhá tak při inventuře.

 

Zkušební provoz funguje od května, ale už nyní se počítá s nasazením této techniky v blízké budoucnosti do běžného provozu. Šestirotorový dron s nosností 5 kg se pohybuje rychlostí až 20 km/hod. a v aktuální zkušební fázi třikrát denně zcela autonomně zaznamenává počet prázdných palet na vnějších plochách jedné z výrobních hal.
Data z dronu se následně předávají do IT systémů logistiky, kde se dále zpracovávají. Pro svou činnost využívá dron senzorovou technologii LIDAR, která měří vzdálenost a rychlost. Dokáže zaznamenat až 300 tis. snímků za vteřinu, na jejichž základě je vytvářena prostorová 3D mapa, která slouží pro navigaci dronu a zároveň počítání palet pomocí algoritmů, vyvíjených přesně na míru pro tuto aplikaci. Tato technologie dokáže zjistit pozice palet s požadovanou přesností, což jiné technologie používané drony, jako např. GPS neumožňují.
„Průběžně pracujeme na zvyšování efektivity každodenních výrobních procesů a ulehčování práce zaměstnanců. Dron urychluje proces inventury a v budoucnu budou takové procesy probíhat zcela automaticky, což je i jedním z hlavních pilířů naší Strategie 2025,“ řekl člen představenstva Škody Auto Michael Oeljeklaus.

 
Publikováno: 30. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1399 článek mě zaujal 314
Zaujal Vás tento článek?
Ano